Japanorama

U PANDEMIJI “STRADAJU” RESTORANI

U Japanu, posebno u velikim gradovima, među najčešćim žrtvama pandemije virusa Korona su restorani, pabovi i kafei, koji masovno bankrotiraju, ne nalazeći način da se izbore sa izazovima. Samo u oktobru 730 restorana i pabova u Japanu objavilo je bankrot, sa dugovima prosečno preko 10 miliona jena (isto u dinarima).

To je veoma blizu crnog “rekorda” postignutog 2011. posle velikog tajfuna i cunamija koji je tada pogodio Japan. Tada je u samo jednom mesecu bankrotiralo oko 800 restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

Pedantni Japanci izbrojali su da je najviše bankrota, čak 177, među restoranima koji služe kinesku supu u japanskom stilu RAMEN, koja je veoma popularna kao ručak za zaposlene u velikim japanskim firmama i u vladinim ustanovama. Sada, kada je mnogo onih koji rade od kuće, ovi restorani koji su bili prepuni u pauzama za ručak, sada zvrje prazni.

Najviše bankrota u ugostiteljstvu 132 je u Osaki, dinamičnom japanskom gradu, a sledeći je Tokio sa 116 bankrota u ugostiteljstvu.

Najveći šok upravo je izazvala kompanija “Skajlark”, firma specijalizovana za takozvane porodične restorane, u koje Japanci idu sa decom. “Skajlark” će do kraja decembra zatvoriti 200 restorana (od ukupno 3200, koliko ima u Japanu), što će sigurno ugroziti veliki broj od ukupno 100 000 zaposlenih. “Skajlark” ima godišnji promet od 375 milijardi jena (isto u dinarima).