Japanorama

MALI DAIKON BORI SE ZA ŽIVOT

Jedan jedini koren velike bele rotkve ( na japanskom DAIKON ) postao je prava “zvezda” jednog od najvećih japanskih gradova Osaka, jer njegova borba za život postaje simbol preživljavanja 127-,milionske nacije u vreme pandemije virusa Korona.

Mala zelena stabljika ove rotkve, koja se bogato koristi u japanskim jelima, iznikla je između dve betonske ploče, blizu metro stanice JR Osaka, koja pripada državnoj železnici, veoma je frekventna i ulice oko nje su uvek pune putnika.

Pored toga, mesto gde je iznikla rotkva je blizu velike robne kuće Hanšin, u delu grada Umeda, jednog od najnastanjenijih delova ovog grada, koji ima 2,5 miliona stanovnika ( sa okolinom 19 miliona ).

Prolaznici zastaju da osmotre stabljiku, fotografišu je, postavljaju fotografiju na društvene mreže, a u japanskim TV vestima često prate razvoj ove stabljike, usamljene ali snažne.

Daikon je nezaobilazan u kuhinjama Japana i Kine, jede se svež, nastrugan sa začinima, kuvan, pečen, pržen, a jedna od najčuvenijih japanskih turšija je od daikona, a zove se Takuan, po svešteniku poznatom po velikoj mudrosti, ali i velikoj snazi.