Japanorama

UČITELJ PLAKANJA

Sve je više škola i kompanija u Japanu koje preporučuju svojim đacima, studentima i zaposlenima da što češće plaču, kako bi se oslobodili nakupljenog stresa. Provereno je i dokazano da plač stimuliše delove nervnog sistema, što oslobađa organizam napetosti i utiče na mentalno jačanje osobe koja se povremeno isplače.

“Plač je ustvari odbrambeni potez, protiv preterane akumulacije stresa u nama”, tvrdi već poznati “učitelj za suze” Hidefumi Jošida (45), nekada professor u srednjoj školi, a sada već čuveni privatni predavač o tome kako se naučiti da se plačem bori protiv stresa, kao jedne od veoma raširene bolesti savremenog društva. Jošida ne samo da drži javna predavanja, nego i organizuje grupne vežbe za mlade i stare, koji su u mnogim slučajevima bukvalno zaboravili da plaču.

“Na ideju sam došao kada je jedan od mojih ranijih učenika u srednjoj školi počeo da pokazuje bolje rezultate u učenju, ali i drastično promenio ponašanje, kada sam ga jedanput pozvao u svoj kabinet i kada je, posle našeg otvorenog razgovora, on počeo da plače i isplakao se, kako verovatno nije nikad u svom životu,” kaže Jošida.

Sa jednim od profesora na medicinskom fakultetu univerziteta Toho, Jošida je počeo da priprema program o tome kako obratiti pažnju ljudima na koristi koje mogu da imaju od plača još 2014. godine.

Već sledeće godine počeo je da primenjuje program za škole i kompanije, tokom koga grupe od 50 pa čak i 80 osoba učestvuju u njegovim vežbama opuštanja, a sada je list “Njujork Tajms” na svom sajtu postavio njegov kratki film sa lekcijama o plakanju i uputstvima za vežbanje.

Jošida već postaje planetarno poznat, a njegov sajt u koji možete ući tako što ćete samo ukucati njegovo ime Hidefumi Yoshida, ili www.tearsteacher.com > english , posećuju milioni ljudi ne samo iz Japana, nego celog sveta.