Japanorama

KESE KOJE MOGU DA POJEDU JELENI

U jednom od najstarijih japanskih gradova, nekadašnjoj prestonici Nari, jedna od glavnih atrakcija su jeleni, koji slobodno šetaju po jednom od parkova u centru grada. Jeleni su se skoro pripitomili, a posetioci ih hrane jednom vrstom keksa, koje jeleni posebno vole.

Međutim, kada turisti odu na spavanje, jeleni ostaju u parku i često jedu plastične kese u kojima je bilo hrane, a u utrobama nekih uginulih jelena, nađene su nesvarene kese od plastike, koje bi mogle da budu uzrok njihove smrti.

Zbog toga je jedna lokalna organizacija, koja se zove „Naraizm“ i koja pokušava da pomogne u otklanjanju problema koje u Nari stvara veliki broj turista, odlučila da počne proizvodnju papirnih kesa, napravljenih od mekinja koje ostaju posle žetvi pirinča. Ove kese jeleni mogu da svare, pa će od sada najveći broj hrane (posebno keksi za jelene) biti pakovano u kese od ovog „svarljivog“ papira.

U centru Nare živi oko hiljadu jelena, a keksi koji se prave za njih (takođe od pirinčanog brašna) nazivaju se „šika senbei“ – keksi za jelene, ili grickalice za jelene. Međutim, turisti često, sa sobom donose i druge grickalice, pakovane u kesama od plastike, pa jeleni najviše stradaju od njih.

U Nari postoje stotine palata, hramova, nekih starijih od hiljadu godina, ali su jeleni, takođe velika atrakcija za turiste koji dolaze sa svih strana sveta. Od početka pandemije i Nara je jedno vreme bila opustela, pa su jeleni morali da budu posebno hranjeni, ali od nedavno, od kako je vlada u Tokiju počela da stimuliše putovanja po zemlji, Nara se sve više puni domaćim turistima.