Japanorama

RESTORAN U KUHINJI – “RESTORAN DUHOVA”

Zbog restrikcija i stalne promene propisa u vreme pandemije, u Japanu je sve više takozvanih “start ap” restorana, koji pripremaju hranu i dostavljaju je mušterijama, ali im sami ne služe.

“Dovoljno je da imate kuhinju, pripremite hranu i preko već postojećih mreža dostavljača u Tokiju, pošaljete je naručiocu”, kaže Kenićiro Jamađi, osnivač start ap restorana “H Kičen”. “Na meniju imamo japanska i kineska jela, narudžbine primamo internetom, dostavljamo preko dostavljačkih mreža, a sopstveni restoranski prostor nemamo. To je velika ušteda i mnogo manje briga, jer smanjuje troškove, posebno sada u vreme Korone, kada je neophodno toliko mnogo mera obezbeđenja”, kaže Jamađi.

U Njujorku, odakle potiče ovaj koncept restorana, oni se nazivaju “restorani duhova”, jer restorateri nikada ne vide svoje goste, kojima šalju hranu. Japanci vekovima dostavljaju hranu, još iz vremena šoguna, tako da su se veoma brzo snašli. Ovakvih restorana je sve više, jer je prostor skup u Tokiju, pa je mnogo lakše imati ili iznajmiti samo kuhinju.

U tokijskom kvartu Meguro , čak šest start ap restorana iznajmili su prostor koji su pretvorili u jednu veliku kuhinju, u kojoj se pripremaju jela nekoliko svetskih kuhinja, ali i japanska i kineska hrana. Među njima su i zapadnjački, korejski i tajlandski restoran. Svi koriste jednu kuhinju, raspored prave prema narudžbinama i dele troškove. Još jedna je prednost to što mogu da rade svih 24 sata, jer Japanci vole da žive i noću, pa su raznosači ponekad najzaposleniji posle ponoći.

Ranije smo pisali da je Japanka Noriko Hašimoto u Tokiju otvorila start ap restoran, u okviru svoje firme “Domaća” u kome služi samo srpsku i drugu hranu balkanskih naroda. Noriko takođe dostavlja hranu, ali i organizuje provremena posluženja u okviru različitih izkložbi i manifestacija, pa usred Tokija možete da se počastite našom lepinjom sa kajmakom, ajvarom, pršutom…