Japanorama

DORAEMON – VOZ SA POPULARNIM JUNAKOM MANGI

Na tri linije gradske železnice u Tokiju, Šinđuku, Haiđima i Tamako, koje pripadaju železničkoj kompaniji Seibu, početkom oktobra putnici mogu da se voze kompozicijom posvećenom junaku iz stripa i crtanog filma – robotu mački Doraemonu.

Ova kompanija posebno je ukrasila osam vagona kompozicije likom uz koji su odrastale generacije Japanaca, ali i dece celoga sveta, poslednjih pola veka. Toliko je, naime, prošlo od kako je stvoren lik robota-mačke koji iz 22. veka stiže na planetu Zemlju da pomogne jednome dečaku.

U vagonima su samo crteži, ali i četvorodimenzionalni prikazi Doraemona, u različitim scenama iz stripova i crtanih filmova, a na spoljnim delovima vagona iscrtana su i “vrata za bilo gde”, kroz koja, kad prođete, možete da stignete bilo gde u vasioni.

Produkciona kuća, koja poseduje prava za ovaj popularni lik “Fuđiko”, nazvana je po kreatoru Doraemona Fuđikou Fuđiju ( takođe izmišljena ličnost ), za koga je predstavnik kompanije rekao da je izuzetno voleo vozove i da se vozi njima. “Njemu sa lica ne bi silazio osmeh, da može da se provoza ovom kompozicijom”, rekao je on. Cela kompozicija obojena je u plavo i belo – boje lika Doraemon.

Doraemon ドラえもん se prvi put pojavio u stripu, odjednom u šest magazina specijalizovanih za stripove u januaru 1970. godine, a crtala su ga dva autora Hiroši Fuđimoto i Motoo Abiko, pod zajedničkim pseudonimom Fuđiko Fuđio. Najava za strip izašla je u decembru 1969, samo mesec dana ranije, najavljujući neverovatnu priču.

Od prvog nastavka, neobična mačka-robot pojavljuje se u Japanu, da pomogne dečaku koji se zove Nobita Nobi 野比のび太 , a svi ga zovu Nobita-kun. Strip je izdala izdavačka kuća “Šjogakukan” a do sada je objavljeno ukupno 1465 strip-priča, koje su do 2015. u Japanu i svetu objavljene u preko 100 milion primeraka. “Doraemon” je jedan od najpopularnijih i najprodavanijih stripova sveta.

Kompleti svih stripova čuvaju se u Centralnoj biblioteci Takaoka u gradu Tojama, gde su rođeni autori stripa. Odatle je poleteo čudesni Doraemon, da osvoji ceo svet, jer ga ima i na engleskom i na mnogo drugih jezika sveta.

Strip o Doraemonu osvojio je i sve prestižne nagrade, među kojima je i nagrada Osamu Tezuka, po jednom od najpopularnijih autora stripova i crtanih filmova u Japanu. Japansko ministarstvo inostranih poslova je svojevremeno Doraemona proglasilo “ambasadorom” koji pomaže da se u svetu bolje razume Japan i njegova kultura.

Crtani film “Doraemon” je krenuo 1973, od kada je napravljeno čak 1787 epizoda. Posle toga su sledile video igrice, igračke, likovi na odeći i mnogim kućnim predmetima i opremi, od zavesa do dečijih portikli. U Kavasakiju, blizu Tokija, postoji i Muzej Doraemona, do koga vas od stanice metroa vozi autobus iskićen Doraemonovim likovima.