Japanorama

LOKALNI POLITIČAR: JAPANCI ĆE NESTATI AKO SE POŠTUJU PRAVA POLOVA

Političar jedne tokijske opštine je u centru pažnje japanske javnosti, pošto je izjavio da, ako se budu poštovala prava homoseksualaca, Japanci će jednostavno prestati da postoje.

Masateru Širaiši ( 78 ) je odbornik vladajuće japanske Liberalodemokratske partrije u opštini Adaći, na severu Tokija, a izazvao je buru kritika, pošto je u diskusiji u nekom od opštinskih odbora izjavio da je stopa rađanja u Japanu sve manja i da su “seksualne manjine” krivci za to.

„Ovo je nemoguće!” izjavio je Širaiši. “Ako sve Japanke budu lezbejke, a svi Japanci homoseksualci, kako vi očekujete da se rodi sledeća generacija Japanaca?” pitao je on svoje kolege iz opštinskog parlamenta.

U Japanu se još ne priznaju brakovi osoba istog pola, ali se pripreme za takav zakon vrše, pošto je čak 50 japanskih opština počelo da izdaje “potvrde o partnerstvu” lezbejkama, homoseksualcima, biseksualcima i transseksualcima. Među tim opštinama je i jedna od centralnih tokijskih opština Šibuja, koja je popularna među mladima, zbog mnogo šoping centara i mesta za zabavu u toj opštini.

„Nemam nameru da se mešam u život lezbejkama i homoseksualcima”, izjavio je Širaiši, “ali ja ipak mislim da je venčati se sa osobom suprotnog pola, imati decu i odgajiti ih – normalan način života” , rekao je ovaj veteran-političar na jednoj diskusiji o tome šta treba predavati učenicima u školama, kada je u pitanju seks i odnosi među polovima.