Japanorama

UMRO MODNI KREATOR KENZO TAKADA

U Parizu je u 81. godini umro japanski modni kreator Kenzo Takada. U saopštenju se kaže da je umro u Američkoj bolnici u francuskoj prestonici i da je imao virus Korona.

Takada je rođen 1940. u gradu Himeđi, kao jedno od sedmoro dece. Na nagovor roditelja počeo je da studira književnost, ali je ubrzo otišao u Tokio, gde je danju radio kao moler, a uveče pohađao predavanja o umetnosti.

Upisao se 1958. na visoku školu mode “Bunka Fukuso Gakuin”, koju su do tada pohađale skoro isključivo devojke i već 1960. godine dobio nagradu “Soen” za uspehe na polju mode. Prvi njegov posao kao modnog kreatora bio je za robnu kuću “Sanai”, ali je 1964. odlučio da ode u Pariz, gde je vrlo brzo obratio na sebe pažnju francuskih dizajnera i kreatora.

Otvorio je svoj prvi butik “Džangl Džap” (Japanac iz džungle) 1970. u Parizu i iznenadio svet svojim modelima, čiji su oblici bili veoma moderni, ali su boje i materijali bili zasnovani na tradiciji japanskog oblačenja.

Otvorio je put za japanske modne kreatore, koji su posle njega preplavili Pariz i svet. Njegove aktivnosti proširile su se na dizajn nameštaja i kućnih predmeta, ali je 1999. godine poslove prepustio svojim asistentima. Pripisuje mu se najmanje 8 000 dizajna odeće i različitih predmeta.