Japanorama

JAPANTOWN – JAPAN U KINI

U mnogim gradovima sveta postoje kineski kvartovi CHINATOWN, ali u Kini je napravljen verovatno prvi na svetu Japanski kvart JAPANTOWN.

U vreme pandemije u Japanu nema turista, kojih je poslednjih godina najviše bilo iz Kine. Japanu nedostaju kineski turisti, ali i Kinezima nedostaje Japan! Zato su vlasti kineskog grada Fošan u oblasti Guangdong odlučile da naprave totalnu kopiju jednog od najpopularnijih tokijskih kvartova u svome gradu. To je kvart Kabukićo u tokijskoj opštini Šinđuku, poznat po noćnim lokalima, barovima, restoranima, kockarnicama, prostituciji, pa čak i gangsterima.

Jedna cela ulica u kineskom JAPANTOWN-u dobila je japansko ime, IĆIBANMAĆI 一番街, svi natpisi okolo su na japanskom, čak i saobraćajni znaci i natpisi na kolovozu, kao STOP naprimer 止まれ (tomare – na japanskom). Neonske reklame pozivaju prolaznike u bioskop u kome se prikazuju japanski crtani filmovi, filmovi o gangsterima jakuzama, imrovizovana je stanica metroa, pa čak i autobuska stanica, a na ulicama toga kvarta na usluzi je i jedan pravi japanski taksi.

Screenshot