Japanorama

KOMPANIJA “NIDEC” USKORO U SRBIJI?

Delegacija japanske kompanije NIDEC, vodećeg proizvođača električnih motora i opreme za kompjutere, automobile, i robotiku, boravila je u Srbiji, gde istražuje mogućnosti da izgradi jednu od svojih fabrika.

Tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednik NIDEC-a Đun Seki izrazio je želju svoje kompanije da investira preko 100 miliona evra u izgradnju fabrike, čime bi se zaposlilo nekoliko stotina ljudi. Najverovatnije mesto za izgradnju fabrike bio bi Novi Sad, gde je delegacija takođe boravila i sastala se sa rukovodstvom grada.

Predsednik Vučić je izrazio mišljenje da bi odluka NIDEC-a da ulaže u Srbiju bila dobra za obe strane. Tokom razgovora iznet je primer investicije NIDEC-a u Kini, gde je u jednom gradu investirano 2 milijarde evra, izgrađeno 12 fabrika i zaposleno više od 12.000 ljudi.

Nidec ima 340 kompanija širom sveta, a zapošljava preko 100 000 ljudi. Najbliže Srbiji su fabrike ove kompanije u Rumuniji i Mađarskoj.

Glavni proizvodi NIDEC-a su elekrtični motori za kompjutere, a podaci govore da su u 80 % kompjutera u svetu instalirani motori NIDEC-a.