Japanorama

MOST SAMO ZA SAMURAJE

Jedna od najlepših starih građevinskih konstrukcija u Japanu je most Kintai (Kintaikjo 錦帯橋) u gradu Ivakuni u oblasti Jamagući. Most je potpuno napravljen od drveta 1673, sa pet velikih lukova, preko reke Nišiki, a sa njega se lepo vidi planina Jokojama, na kojoj se nalazi čuveni srednjevekovni zamak Ivakuni. Most je sada okružen parkom, pa, zajedno sa rekom i zamkom, predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija za turiste. Taj predeo najlepši je u proleće, kada cvetaju trešnje, i u jesen, kada se sve zacrveni od lišća japanskog javora. Most je proglašen za “nacionalno blago” 1922. godine…

Na tom mestu most je podignut još 1608, ali su ga stalno odnosile poplave, dok 1673, nisu napravljeni prvo kameni stubovi-postamenti, na koje su oslonjeni drveni lukovi mosta. Most je rušen u tajfunima, zapušten je za vreme američke okupacije posle Drugog svetskog rata, ali ga otada rekonstruišu (bukvalno prave iznova) svakih 20 godina. Prilikom rekonstrukcije 1953. prvi put su upotrebljeni metalni klinovi za spajanje drvenih lukova, a klinovi su bili izrađeni od čelika vrste TATARA, posebno kovanog za pravljenje samurajskih mačeva.

U početku most su mogli da koriste za prelaz samo samuraji, a, kada je pušten običan svet, samo samuraji su prelazili besplatno, a ostali su plaćali mostarinu.