Japanorama

OSTAVKA JAPANSKOG PREMIJERA I DRUGO O JAPANU

Na poziv urednice RTS-a Jasminke Simić i uz pomoć njenog kolege Nenada Đurovića u sredu 2. septembra 2020 u 09.45 osnivač sajta Japanorama Dragan Milenković gostovao je u Jutarnjem programu javnog servisa povodom ostavke japanskog premijera Šinzoa Abea i drugih događaja u toj dalekoj zemlji, koja je, zbog pandemije bila primorana da Olimpijadu u Tokiju odloži za 2021. godinu. Japanorama je zahvalna i domaćinu u Jutarnjem programu voditelju Branku Veselinoviću na pomoći da ovaj prilog bude što efektniji i informativniji.

Ostalo je još mnogo toga nedorečeno, jer vremena za razgovor o Japanu nikada nije dovoljno, pa nije ostvarena namera da se kaže nešto više o japanskoj vezanosti za pretke, kojima odaju počast ne samo tokom zadušnica sredinom avgusta i tokom verskih praznika, nego i svakodnevno stavljajući pred kućne oltare hranu koju pripremaju u svojim domovima. Tako Japanci praktično obeduju sa svojim precima, koji im, opet, daju snage da se izbore sa životnim izazovima.

Voditelju Branku Dragan Milenković je pre početka programa rekao da bi njegova pojava u nekoj japanskoj osnovnoj školi ili obdaništu sigurno izazvala oduševljenje, ne samo zbog visine i lepe pojave, već i činjenice da njegovo ime Branko na japanskom jeziku bukvalno znači LJULJAŠKA. „Mali Japanci su poslovično stidljivi, ali sigurno ne bi odoleli da pokušaju da se uspentraju uz jednu tako visoku živu ljuljašku“, rekao mu je.

Ceo razgovor na RTS-u možete pogledati OVDE.