Japanorama

PRIRODNO ILI NE – ŠTA JE LEPŠE?

Industrija lepote je često na udaru kritika u javnosti, jer nameće vrednosti koje nisu prirodne kao nešto što je obavezno. Posebno su na udaru mlade žene u Aziji, koje su “zbog mode” pod pritiskom da moraju da farbaju svoje kao zift crne kose u braon ili crveno, da izbeljuju svoju kožu, da menjaju oblik očiju, ali i da brijaju određene delove svoga tela.

U jednom od centralnih kvartova Tokija zvanom Šibuja 17. avgusta pojavio se poster ogromnih dimenzija, na kome lepa devojka pokazuje dlake ispod pazuha, kao da je u pitanju neka vrsta izazova.

Na posteru ne piše šta se njime konkretno reklamira, već je ispisan tekst neodređene sadržine, u kome se ( otprilike ) kaže: “Mislim da su devojke koje ne brinu mnogo o dlačicama na svome telu lepe ( kul ), a takođe mislim da su momci sa glatkom kožom zgodni. Trebalo bi da pokažemo više slobode kada odlučujemo šta ćemo da oblačimo i kako ćemo da živimo, pa i u tome da li ćemo se izbrijavati ili ne”. Iznad toga je naslov krupnim slovima, koji kaže: “Da li je neophodno ili ne, sam odluči”.

Ispod teksta je samo logo kompanije KAI GROUP iz Sekija u oblasti Gifu, proizvođača različitih vrsta sečiva još od 1908, a ta oblast poznata je po proizvodnji sečiva vekovima unazad, još iz doba kada u Japanu nije bilo čak ni samuraja. Iznad logoa piše: “Sloboda u brijanju”.

U Japanu se “nepotrebno” nekad kaže MUDA, a za nepotrebne dlačice MUDAGE. Na posteru je upotrebljena vešta igra reči, koja daje slobodu razmišljanja svakome ko ga pročita.

Kompanija KAI GROUP je kasnije medijima objasnila da je njihovo ispitivanje 600 osoba od 15 do 39 godina života pokazalo da 75,7% procenata izuzetno brine o dlačicama na svome telu. Od njih je čak 90,2% izjavilo da ne vole da im neko nameće odluke o tome da li da se izbrijavaju ili ne, već žele mnogo više slobode u tome. Takođe su rekli da žele slobodu i u izboru frizure, odeće i još mnogo toga, a da su protiv agresivnih trendova na polju mode.

Devojka na slici potpisana je kao MEME, koja je od prošle godine, kao “virtuelni model” na instagramu šokirala pratioce odlukom da ne prekriva pegice i druge prirodne pojave na koži puderom, ili na šminkanjem na drugi način, već želi da u svemu izgleda prirodno.