Japanorama

LOPOV UHVAĆEN JER NIJE NOSIO MASKU

Provalnik, koji je u Japanu ukrao sef sa malom sumom od 20 000 jena (isto toliko u dinarima) prošlog aprila, mogao bi da dobije kaznu od više godina zatvora, a kazna bi mogla da bude još teža, jer je sve to uradio bez maske, u vreme kada je nošenje maske bilo obavezno.

Provala se dogodila u kvartu Jodogava u Osaki, tokom noći. Provalnik je razbio izlog zatvorenog restorana, ukrao mali sef iz šanka, ali je ubrzo uhvaćen, jer se na snimku kamere postavljene u restoranu dobro videlo njegovo lice – nije imao masku na licu. Bio je to kriminalac poznat policiji, koja ga je odmah prepoznala, a, kad je uhapšen, priznao je čak 24 provala i krađa od 2017. Godine do sada, u kojima je ostvario “dobit” od 1,73 miliona jena (isto u dinarima).

Na saslušanju provalnik se požalio da su tih dana sve zaštitne maske bile rasprodate, pa nije imao nijednu kad je u kasnu noć krenuo u krađu. Pored toga, požalio se policiji da, otkako je počela pandemija virusa Korona, u restoranima i prodavnicama koje obija i pljačka ima veoma malo novca, jer su im dnevni pazari veoma mali.

Prema statistici, obim kriminala u Japanu u prvoj polovini 2020. godine smanjen je za 15,4 posto, jer je u celoj zemlji smanjena potrošnja i mnoge privredne aktivnosti.