Japanorama

ZADUŠNICE I SVETKOVINE

Sredinom avgusta u Japanu se obilaze grobovi predaka, pa se svake godine ogroman broj stanovnika velikih gradova obično uputi da O BON (お盆 – kako se nazivaju japanske zadušnice) obeleži u zavičaju. Ove godine, iako su u principu putovanja dozvoljena, situacije se menjaju od prefekture do prefekture, a putovanja su mnogo manje masovna nego ranijih godina. Mnogo je onih koji će potpuno odustati od obilaska grobova, a neki će sačekati da opasnost od virusa Korona prođe, pa da onda eventualno odu.

Leto je i doba letnjih svečanosti MACURI ( na engleski se prevode rečju FESTIVAL, ali je MACURI mnogo više – neka vrsta mešavine vašara, karnevala, verskih svetkovina ), ali su većina okupljanja otkazana, pošto na njima uvek učestvuje veliki broj stanovnika. U nekim gradovima došli su na ideju da svetkovine organizuju virtuelno, pa se na velikim ekranima na trgovima prikazuju ili snimci učesnika, posebno pripremljeni za tu svrhu, ili se prikazuju snimci povorki i svetkovina ranijih godina.

U nekim gradovima u kojima su okupljanja dozvoljena u nekom minimumu došli su na ideju da u vreme zadušnica sredinom avgusta prirede svečanosti proslave punoletstva ( 成人の日– seiđin no hi ). Iako su te svečanosti kalendarski uvek u januaru, u nekim oblastima Japana odlučili su da odobre održavanje svečanosti za one koji bi sledećeg januara trebalo da napune 20 godina. U Japanu je nedavno promenjen zakon o punoletstvu, tako da je sledeći januar poslednji kada će punoletni biti oni sa 20 godina. Od januara 2022, punoletni će biti svi oni koji napune 18 godina.

Međutim, pošto se za ove svečanosti obično oblače debela zimska kimona – devojke čak nose kimono sa krznom – ili će umesto toga obući letnju odeću, ili će se u zimskoj preznojavati.