Japanorama

UTAKMICE NASTAVLJENE – APLAUZ PREKO INTERNETA

U Japanu su ovog leta nastavljena takmičenja profesionalnih liga u fudbalu i bejzbolu, a za obnovu takmičenja se pripremaju i drugi sportovi. Japanska fudbalska Džej liga počela je letnju sezonu 10. jula, uz upozorenja za striktno proveravanje zdravstvennog stanja igrača, sudija i drugih učesnika i pravilo da na stadion može da uđe najviše 5 000 gledalaca, ili polovina ukupnog kapaciteta, ako je stadion manji.

Situacija se pomno prati sa osnovnom idejom da, ako bude pada u broju obolelih i broju smrtnih slučajeva, u avgustu pravila budu dodatno relaksirana. Gledaoci su raspoređeni da sede na što većoj distanci jedni od drugih i nije dozvoljeno njihovo kretanje dok igra traje.

Takmičenja su nastavljena i u široko popularnom bejzbolu, ali sportski savezi pomno prate situaciju u zemlji, spremni da pravila promene i prilagode ih stanju u celoj zemlji. Za razliku od drugih zemalja, u Japanu mere izolacija, restrikcija i sprečavanja kretanja je bilo prilično manje, ali je primećeno i to da ljubitelji sporta nisu toliko raspoloženi da se u situaciji dok je virus još prisutan u velikom broju vrate na stadione.

Sponzori japanskih sportskih timova ( kao što je, naprimer kompanija Jamaha ) počeli su da razvijaju nove načine da ljubitelje sporta i dalje vežu za njihove omiljene timove, tako što im omogućuje da preko mobilnih telefona mogu da aplaudiraju dok gledaju TV prenos ili prenos preko interneta, a da se, taj aplauz emituje preko zvučnika tokom utakmice i tako stvori utisak da su gledaoci na samom stadionu.