Japanorama

PTICA I VRANA – GDE JE RAZLIKA

Pored svoje dve slogovne azbuke hiragane i katakane, Japanci upotrebljavaju kineske ideograme KANĐI, koje, da biste mogli da čitate knjige, morate da znate bar 2000. Kanđi su u početku bili crteži stvarnih predmeta, bića, pojava, ali su kasnije evoluirali, pa sada sve manje liče na svoje prve uzore.

Ponekad, dva kanđija se razlikuju samo za neki sitan detalj, pa ih je stvarno teško razlikovati. Profesorka Kajo, koja je inače veoma dobar stručnjak za kaligrafiju i crtež, predstavila je svojim on lajn učenicima razliku između dva ideograma – za reč PTICA i reč VRANA. Kada se ovlaš pogledaju, ova dva ideograma stvarno neverovatno liče. Razlikuje ih bukvalno samo jedna jedina crta.

Njeno objašnjenje bilo je izuzetno interesantno, stvarno impresivno, pa je izazvalo lavinu lajkova i podela na instagramu i drugim mrežama.

Screenshot

Kada su crtali ideogram, gledajući belu pticu goluba, drevni Kinezi i Japanci nacrtali su i oko goluba, koje je u odnosu na belu boju perja, bilo veoma vidljivo, kao jednu crtu.

Ali, kada su crtali vranu, potpuno crne boje, nisu videli njeno oko, koje se utapalo u crnu boju perja, pa je ispalo da se ideogrami za reč PTICA (TORI na japanskom) i VRANA (KARASU na japanskom) razlikuju samo po toj jednoj jedinoj crti.

Screenshot