Japanorama

ŽIVOT U KAPSULAMA – NEOBIČNE ZGRADE JAPANA

Jedna od najneobičnijih zgrada u Japanu je “Nakagin Capsule Tower” (中銀カプセルタワー) u tokijskom kraju Šinbaši, u blizini čuvene Ginze (Tokijska “Knez Mihailova”). Ovo je jedan od retkih preostalih primeraka japanskog arhitektonskog stila “Metabolizam”, koji je bio popularan 70-tih i 80-tih godina 20. veka, a koji je inspiraciju tražio u unutrašnjoj strukturi ljudskog tela.

Zgrada je podignuta 1972, za samo trideset dana, a sastoji se od 140 kapsula – stanova, koji svaki ima površinu 2.5 x 4 m. (10m2) i pruža osnovni komfor (ima prostor za spavanje-dnevni boravak, mini kuhinju, kupatilo sa WC-om). Zgrada je od prenapregnutog betona, a kapsule su u osnovi od lakog čelika.

Zgrada iz daleka podseća na saće u košnici, malo je spolja izgubila “sjaj”, ali je još u dobrom stanju. Često je korišćena za snimanje igranih i dokumentarnih filmova, a neke od kapsula se izdaju – za njih se čeka na red.

Ova zgrada je, kažu, kasnije postala inspiracija za mnogobrojne hotele sa mini sobama-kapsulama, koje su još manjih dimenzija i izgledaju kao kabine u svemirskim brodovima, mada pružaju osnovni komfor. Ako posetite Tokio i poželite da posetite ovu zgradu, evo njene adrese: 8 Chome-16-10 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061. Do nje možete stići za pet minuda hoda od stanice gradske železnice Cukiđišiđo (Tsukijishijo). Da biste pogledali kapsulu iznutra, potrebno je da vas neko od stanara primi. Razgledanje nije organizovano.