Japanorama

MAGAZIN “OKO” O OLIMPIJADI U TOKIJU

Magazin “Oko” RTS 1 u petak 24. jula 18.25 biće posvećen Olimpijadi u Tokiju, koja je trebalo da bude otvorena na današnji dan, ali je odložena. U emisiji će gostovati poznati sportisti, javiće se Ilja Musulin, dopisnik RTS-a iz Japana, Dragan Milenković japanolog i raniji dopisnik Tanjuga iz Tokija govoriće o istorijatu olimpijskog pokreta u Japanu, a sve će koordinirati i komentarisati novinar Sportske redakcije RTS-a Nenad Đurović.

Pored ostalih tema, biće obrađene i sledeće:

U Njujorku je ovog proleća izašla knjiga, koju je napisao Roj Tomizava, Japanac poreklom, rođen u Kvinsu ( Njujork ) 1964. godine kada je održana Olimpijada u Japanu. Naziv knjige, za koju kažu da je veoma dobra, je:

“ 1964. – Najznačajnija godina u istoriji Japana: Kako je Olimpijada u Tokiju postala simbol čudesnog japanskog uzdizanja iz pepela“.

Olimpijski plamen na stadion u Tokiju 1964. godine je uneo Jošinori Sakai, rođen 6. avgusta 1945. u Hirošimi, na dan kada je bila atomska eksplozija. Preživeo je, postao popularan kao „atomski dečak“ i doživeo veliku slavu kao jedna od najmarkantnijih ličnosti Olimpijade u Tokiju. Umro je nedavno.