Japanorama

MLADI SPAVAJU DUŽE

Mladi Japanci između 20 i 34 godina starosti odlaze na spavanje ranije i spavaju oko osam časova dnevno, saopšteno je posle istraživanja koje su sproveli kompanije Video research International i Dencu, najveća kompanija za reklame i oglašavanje u Japanu i svetu. To je skoro čitav čas duže, nego što su spavali njihovi vršnjaci pre deset godina, kaže se u ovom saopštenju.

Jedan od razloga ranijeg odlaska na spavanje je ta što veliki broj mladih zaspi dok u krevetu, ili odmarajući se na sofi, pregledaju različite podatke na svom pametnom telefonu. Rezultati istraživanja pokazuju da je sve manje mladih Japanaca koji ostaju da rade do duboko u noć, ili idu da se zabavljaju sa kolegama sa posla, u barovima i noćnim klubovima, kako su to radile ranije generacije. Mladi Japanci jednostavno sada više vole da budu kod kuće.

Prema rezultatima istraživanja, mladi u Japanu između 20 i 34 godine starosti 2009. su spavali 7 sati i 11 minuta, a tokom 2019. spavali su 7 sati i 55 minuta.

Istraživanje samo za žene ovog životnog doba pokazuje da su 2009. spavale 7 sati i 19 minuta, a 2019. 7 sati i 59 minuta, više nego njihovi vršnjaci.