Japanorama

AKIRA KUROSAVA – NA DNU

RTS 2, ponedeljak 13. jul 22.25


Film „Na dnu“ (どん底, Donzoko) Akira Kurosava snimio je 1957. po scenariju, koji je režiser sam napisao zajedno sa Hideom Ogunijem, a na osnovu istoimene drame Maksima Gorkog.

Radnja je smeštena u Edo ( raniji naziv za Tokio ) u 19. veku. Starac Rokubei i njegova uvek neraspoložena žena Osugi drže svratište u kome izdaju sobe, ili samo ležajeve, prolaznicima i siromasima. Među njima ima skitnica, kockara, sitnih lopova, prostitutki, sloja koji jedva preživljava u surovom svetu.

Osugina mlađa sestra Okajo, koja pomaže u svratištu, dovodi starca po imenu Kahei i izda mu ležaj. Kahei odmah počinje da zauzima jednu od glavnih uloga u toj tužnoj drami, postavljajući se kao posrednik, medijator, uvaženi starac koji svima daje savete, postavljajući se da je, na neki način, iznad svih.

Među stanarima ima i likova čiji karakteri daju komičnost celoj situaciji – stari glumac koji više ne može da zapamti tekstove komada u kojima treba da igra, zanatlija koji je indiferentan dok mu umire žena, ali koji postaje slomljen čiovek kada ona umre, siromah koji tvrdi da je potomak samuraja, što se pokaže kao netačno, i grupa bezizglednih pijanaca.

Druga upadljiva ličnost u svratištu je lopov Sutekići, koji se predstavlja kao neka vrsta lidera među stanarima svratišta, a koji je u ljubavnim odnosima sa gazdaricom Osugi. Sutekići, međutim, baca oko i na mlađu sestru, ali ga Okajo bukvalno ne primećuje, što njega neverovatno frustrira i navodi da se stalno svađa sa Osugi.

Ljubomorna Osugi pokušava da ubedi Sutekićija da ubije njenog muža, sa namerom da, kada to uradi, ubicu prijavi vlastima, ali Sutekići ne naseda i odbija da u tome učestvuje. Muž otkriva njihovu vezu, svađa se sa Sutekićijem i samo ga spase to što se Kahei umešao i spasao ga.

Postepeno, Okajo počinje da se približava Sutekićiju, videvši i njegove dobre strane, pa ga ohrabruje u njegovim namerama da joj se približi. Rokubei i Osugi počnu da tuku Okajo, a stanari svratišta upadaju na silu u njihovu kuću, da bi je spasli.

Sutekići se toliko razbesni zbog napada na Okajo da ubija Rokubeija, a Osugi ga okrivljuje za njegovu smrt. Sutekići priznaje da je to učinio zato što je postao nekontrolisan u toj situaciji, a Okajo počinje da veruje da su je sestra i njen ljubavnik zloupotrebili, kako bi našli razlog za ubistvo.

Kahei, koji se iznenada uplaši da bi u nastaloj situaciji bio primoran da svedoči, beži iz svratišta, što stanare podstakne da veruju da starčeva prošlost nije baš čista. Utom hapse Sutekićija i Osugi.

Kurosava je za ovaj film okupio najbolje među tada raspoloživim glumcima ( nije mogao da računa na Takašija Šimuru ). Toširo Mifune igra lopova Sutekićija, Isuzu Jamada gazdaricu Osugi, Kjoko Kagava njenu sestru Okajo, Ganđiro Nakamura gazdu Rokubeija, Kođi Micui Jošisaburoa kockara, a Bokuzen Hidari Kaheija. Film je veoma dobro primljen u Japanu, a troje glumaca Isuzu Jamada, Kođi Micui i Toširo Mifune dobili su nagrade te godine

Film je snimljen za samo šezdeset dana, a prilikom snimanja korišćeno je više kamera da se postigne efekat pozorišne drame. Kurosava je, rekli su mnogi, uspeo da Gorkog bukvalno “preslika” u Japan, potvrdivši time univerzalnost ljudskih karaktera i ljudskih patnji.

Trajanje 124 minuta