Japanorama

ODŠTETA ZARAŽENIMA U KVARTU ZABAVE

Tokijska opština Šinđuku objavila je da će isplatiti novčanu pomoć u visini od 100 000 jena svim svojim stanovnicima, koji su zaraženi virusom korona tokom pandemije. U japanskoj prestonici je od 1, do 9. jula zabeleženo povećanje broja zaraženih dnevno preko 100 lica, a na dan 9. jula zabeležena su čak 224 nova slučaja.

U opštini Šinđuku u tom kratkom period zabeleženo je ukupno 898 novih slučajeva, mnogo više nego u ostalih 23 tokijskih opština. Šinđuku ima veoma gustu naseljenost, a opasnost od zaraze se povećava činjenicom da je u toj opštini čuveni Kabukićo, kvart zabave, sa noćnim lokalima, kockarnicama i prostitucijom.

Opština će novčanu pomoć od 100 000 jena (oko 100 000 dinara) isplatiti svima koji su prijavili svoj boravak na njenoj teritoriji posle 7. Aprila ove godine. Od početka pandemije Japan nije imao potpunu blokadu stanovnika I javnih ustanova, uključujući restorane, kafee, mesta za zabavu, već su odluke o ograničavanju rada bile donošene od slučaja do slučaja, ili kao neka vrsta preporuke.

Japanska vlada je svim odraslim građanima (bez obzira da li su oboleli ili zdravi) ranije isplatila pomoć u istoj vrednosti, a posebna pomoć odobrena je učenicima i studentima.