Japanorama

NAJPOPULARNIJI BUDA

U Japanu postoje četiri velike statue Bude, kao i nekoliko desetina hiljada manjih, ali sigurno je najpopularniji Daibucu – Veliki Buda 大仏 u gradu Kamakura, pored Tokija, koji je izliven 1225. godine, a postavljen 1252, u takozvanom Periodu Kamakura, kada je taj grad bio prestonica šoguna. Buda pripada hramu Kotoku-in 高徳院, ispred koga je postavljen.

Jedan od najočuvanijih starih gradova u Japanu Kamakura, nekada prestonica šoguna, ima mnogo svetilišta, hramova i palata, ali je i dalje najomiljenija turistička destinacija u gradu statua Velikog Bude na otvorenom, visoka 13,35 metara. Statua, sa postoljem, je teška 121 tonu.

Poznate su i ostale mere statue: dužina lica 2,35 m, oko 1.0 m, usta 0,82 m, uvo 1,9 m, prečnik palca 0,85 m.

Buda, izliven od bronze, postavljen je na jednoj uzvišici, okružen posudama u kojima mu se prinose ponude, a posetioci, posebno deca, vole da uđu u otvor koji postoji na ledjima statue i stepeništem se popnu skoro do njenog vrha.

Ispred statue je ranije bilo trideset dve latice lotosa, od kojih je preostalo samo četiri. Pre ove statue, na istom mestu bila je statua Bude od drveta, koja je postavljena 1243. godine, ali je delimično uništena tokom snažne oluje.

Skulptori koji su izradili statuu su Goroemon Ono i Hisatomo Tanđi, istaknuti umetnici toga doba, ali poznavaoci sa čuđenjem primećuju da u Budinom liku ima elemenata grčke skulpture, iako tada Japan, naravno, ni na koji način nije bio povezan sa nekom od zemalja Evrope.

Prvobitne statue su bile unutar tadašnjih zgrada hrama, ali je posle zemljotresa 1498. statua ostala na otvorenom. Osnova statue bila je oštećena u zemljotresu 1923. koji je uništio Tokio.