Japanorama

JAPANCI PONOVO PUTUJU

Japanci su ponovo krenuli na putovanja po zemlji, posle odluke vlade da 19. juna ukine zabranu putovanja. Ova odluka vlade direktno je usmerena oživljavanju ekonomije, koja trpi zbog duge blokade zbog virusa Korona. Vanredno stanje u glavnom gradu Tokiju i velikom broju prefektura ukinuto je krajem maja, a sada su otvorene rampe za putovanja po zemlji i odlasci na skupove do hiljadu osoba.

U Japanu je do sada zabeleženo 17 654 obolelih od ovog virusa, a njih 938 je podleglo. Glavni grad Tokio ima i najviše obolelih. Na televizijskim vestima uočljive su ogromne kolone privatnih automobila koji su zakrčili autoputeve, a kolone su negde bile duže od 10 kilometara.

Uspostavljene su i mnoge autobuske linije, koje su bile ukinute pre oko tri meseca. U letovalištima, na plažama, ali I u banjama sa toplim mineralnim izvorima, zaposleni se trude da pomognu održavanje distance, ali i da omoguće zajedničko kupanje. Otvoren je i najveći broj restorana, ali i dalje većina gostiju nosi hranu kućama. Utakmice u bejzbolu se i dalje održavaju bez publike.

Počeli su da rade i zabavni parkovi, ali sa nekim posebnim pravilima, među kojima su verovatno najneobičnija neka koja zabranjuju mladima da vrište dok se voze na brzim i strmoglavim vrteškama i drugim spravama.

Proizvođač odeće “Junikuro”, koji je bio sponsor Novaku Đokoviću, otvara nove radnje, a glavni hit ovog vikenda bio je paket lepo dizajniranih maski za lice od tri komada za 990 jena ( isto u dinarima ).

Ekonomisti su mišljenja da japanska privreda nije pretrpela toliko štete koliko u nekim drugim razvijenim zemljama, jer su blokade i restrikcije u Japanu bile mnogo manjeg obima i blaže, nego kod drugih. “Na Japancima se vidi da se ne raduju previše popuštanju restrikcija”, rekao je predstavnik jedne od finansijskih institucija, “mi smo uvek bili oprezniji od drugih, pa smo, tako, spori i u radovanju”, rekao je on. Ipak, on je mišljenja da će japanska privreda moći da stvarno uhvati korak tek 2023. jer će mnoga ograničenja svugde u Japanu ostati na snazi. “Oprezni Japanci ne misle da odmah sve vrate da bude “kao u normalno vreme”, dok ne budu potpuno sigurni”, tvrdi on.