Japanorama

Akira Kurosava “Idiot” (白痴, Hakući)

RTS 2 ponedeljak 22.06.2020 22.45


Akira Kurosava snimio je ovaj film 1951. na osnovu scenarija koji je pisao zajedno sa Eiđirom Hisaitom, na osnovu radnje poznatog romana Fjodora Dostojevskog “Idiot”.

Film je u prvobitnoj verziji trajao 265 minuta, ali je skraćen čak za skoro sto minuta, kako bi se prilagodio japanskim gledaocima. Kurosava je ovo primio veoma teško, tvrdeći da je “Idiot” nešto što je dugo želeo da uradi, mnogo pre filma “Rašomon”, koji mu je doneo svetsku slavu.

Kurosava je bio opčinjen Dostojevskim i uopšte ruskim klasicima 19. veka, prenevši priču o knezu Miškinu u japansko okruženje. Japanski pisci i uopšte umetnički stvaraoci smatraju da je preuzimanje tuđih tema i njihova obrada umetnički posao, čijim se kvalitetom dokazuje I novi autor kao stvaralac.

Glavni junak filma Kinđi Kameda samo je čudom izbegao smrt na ostrvu Okinava, u jednoj od najvećih bitaka na Pacifiku. Tamo je već bio smešten u lokalnu duševnu bolnicu, jer je zbog napada epilepsije i emotivne nestabilnosti smatran duševno bolesnim.

U povratku kući, Kameda upoznaje Denkićija Akamu, koji se vraća kući posle višegodišnjeg odsustva, da bi primio nasledstvo. Akama je dugo zaljubljen u devojku Taeko Nasu, koja je od detinjstva ljubavnica čoveka po imenu Tohata.

Tohata namerava da devojci isplati miraz, kako bi je udao za sekretara Kajamu, ali Akama sekretaru ponudi skoro duplu sumu, samo da se ne oženi sa Taeko.

Prezrena od žena, a tretirana od strane muškaraca kao pokretna imovina, Taeko shvata da je Kameda jedini čovek koji je dobro poznaje i ceni, kada joj je otvoreno rekao:”Vi niste takva osoba”.

Akama zaprosi Taeko, ali ona okleva sa odgovorom, što Akama protumači kao njenu zaljubljenost u Kamedu, pa je ubija. Razbesneli Akama i potišteni Kameda u očaju polude, ne mogavši da se izbore sa nastalom situacijom.

Masajuki Mori igra Kamedu, Toširo Mifune Akamu, Secuko Hara Taeko, Jošiko kuga igra Ajako, a Takaši Šimura njenog oca Onoa.

Ovo je drugi film koji je Kurosava snimio za filmsku kuću “Šoćiku” ( posle “Skandala” ), ali je sa njom poremetio odnose posle kraćenja originalne verzije, koja je, izgleda, ostala nesačuvana. Proslavljeni režiser je tek 1991, posle 40 godina, odlučio da za “Šoćiku” snimi film “Rapsodija u avgustu”.

Trajanje 166 minuta.