Japanorama

KO JE JUNAKINJA FILMA “RAŠOMON”?

Ljubitelji filma u svetu znaju za Tošira Mifunea i druge poznate glumce filmova proslavljenog režisera Akire Kurosave, ali je glumica Maćiko Kio ( Kjo ) : 京 マチ子, koja je igrala glavnu ulogu u Kurosavinom filmu “Rašomon”, ostala zagonetka za većinu poznavalaca japanskog filma u svetu.

Iako je Kurosava voleo da snima sa nekim drugim tada veoma poznatim filmskim glumicama, Maćiko Kjo se nametnula svojim licem tipične japanske zagonetne lepote, pa se odlučio za nju, kada je pripremao snimanje filma “Rašomon”.

Njeno pravo ime bilo joj je Motoko Jano, rođena je 25. marta 1924. u Osaki, a, pošto ih je otac napustio u njenoj petoj godini, odgajili su je majka i baka.

Imala je samo dvanaest godina, kada je stupila u trupu igračica revija u Osaki, kada je i uzela umetničko ime Maćiko Kjo.

Pristupila je filmskoj kompaniji “Daiei” 1959, a samo dve godine posle toga bila odabrana da igra u filmu “Rašomon”. “Rašomon” je bio peti film u kome je nastupila, a otada, do kraja života, igrala je u preko sto filmova i televizijskih produkcija.

Najpoznatiji je bio film “Priča o Ugecu” Kenđija Mizogućija, ali je dobijala glavne ili sporedne uloge u mnogim drugim značajnim japanskim filmovima. Uvek je igrala žene tajanstvene lepote, zagonetne kao i sam njihov izgled.

Samo jedanput je igrala u stranom filmu – “Čajdžinica na avgustovskoj mesečini” sa Marlon Brandom i Glen Fordom. U to vreme, bio je to film koji je na popularan način predstavljao japansku kulturu i ambijent.

Igrala je veoma često, bila smatrana lepom i zagonetnom ženom, ali nikada više nije postigla vrhunsku slavu, kao posle “Rašomona”. Prestala je da igra 2000. godine, dobila nekoliko značajnih umetničkih priznanja i umrla 2019. u maju, u devedeset petoj godini.

Za razliku od mnogih japanskih filmskih zvezda, Maćiko Kjo se nikada nije udavala. Imala je dugu aferu sa predsednikom kompanije “Daiei” Masaićijem Nagatom, ali je sve ostalo samo na aferi.

U svakom slučaju, proslavila je lepotu japanskih žena, koje su posle nje, još više izazivale uzdahe gledalaca širom sveta.