Japanorama

AKIRA KUROSAVA “SKANDAL” (醜聞 (スキャンダル) Skjandaru)

Ponedeljak 08. jun 2020. 22.45


Slikar Ićiro Aoje upoznaje čuvenu mladu opersku pevačicu Mijako Saiđo, dok je boravio u planinskoj oblasti Kumotori, poznatoj po toplim mineralnim izvorima. On joj ponudi da je poveze motociklom, jer je i ona išla u istom pravcu prema rjokanu ( tradicionalnom japanskom svratištu-hotelu) u kome su oboje odseli.

Na putu ih primete reporteri magazina “Amur” ( Ljubav ), koji pokušavaju da od Mijako dobiju intervju, ali ona ih odbija. Fotografi, ipak, uspeju da ih fotografišu dok se na terasi dive lepom pogledu i to objave u članku naslovljenom “Ljubavna priča Mijako Saiđo”.

Slikar je ljut na magazin i pokušava da ih tuži, a u tome namerava da mu pomogne advokat Hiruta. Pevačica se plaši skandala, koji izbija zbog napisa u magazinu, a čak ni njena majka ne veruje da je sa slikarem bila samo prijatelj.

Međutim, urednik magazina nudi novac advokatu, koji je očajan zbog teške tuberkuloze od koje boluje njegova petogodišnja ćerka Masako, pa prima novac, kako bi joj omogućio lečenje.

Međutim, kada vidi koliko su slikar i operska pevačica ljubazni prema njegovoj bolesnoj kćeri, advokat počinje da se kaje. Kada se približi kraj suđenju, Masako umre, a advokat, savladan savešću, sve priznaje na sudu, pa tako magazin i njegov urednik proglašavaju krivim.

Kurosava je snimio skandal za kompaniju “Šoćiku” 1950, kao način protesta zbog sve veće tabloidizacije medija u Japanu – koji u tome bukvalno imitiraju američke. Listovi jednostavno ne poštuju privatnost i ne prezaju od prevara, samo da bi došli do priče koja bi za njih bila interesantna.

Sam Kurosava nije bio zadovoljan ovim filmom, koji su kritičari opisali kao “običnu melodramu”. Složio se sa svojim kritičarima da nije postignut dovoljan umetnički domet, na koji je on već navikao gledaoce, ali i japansku javnost.

Međutim, dijalozi u ovom filmu mnogo su bolji nego u nekim ranijim filmovima, a pisao ih je sam Kurosava. Kurosava, kao i uvek, svojim filmom želi da dokaže da su ljudi slabi, ali da zlo ipak može da se pobedi iskrenošću.

Svi se slažu da je Takaši Šimura (kao advokat) u ovom filmu odigrao jednu od najboljih svojih uloga Verno dočarana atmosfera nestabilnog japanskog društva u teškim uslovima okupacije koja traje i ekonomske krize, pomognuta je izvanrednom muzikom, koja odlično dočarava to vreme.

Interesantno je da je Kurosava, završivši ovaj film u aprilu, odmah krenuo na snimanje novog dela “Rašomon”, koji će mu doneti svetsku slavu.

Glavne uloge: Toširo Mifune, Jošiko Jamagući, Takaši Šimura, Joko Kacuragi.

Trajanje 105 minuta