Japanorama

NE ŽALIMO SVOJU MLADOST

RTS 2. program, ponedeljak 4. maj 23.20


“Ne žalimo svoju mladost” ( わが青春に悔なし, Vaga seišjun ni kuinaši ) je peti film Akire Kurosave, a prvi koji je započeo i završio posle rata 1946. u vreme američke okupacije Japana. Film je izgleda lako prošao američku cenzuru, jer je kritički govorio o japanskom režimu uoči Drugog svetskog rata.

Snenario za potku ima napredne pokrete među japanskim studentima, koji su se protivili japanskom osvajanju Kine, a jedan od glavnih junaka inspirisan je likom Hocumija Ozakija, poznatog kao člana obaveštajne grupe Riharda Zorgea. Ozaki je bio jedini japanski građanin koji je u vreme Drugog svetskog rata osuđen na smrt zbog izdaje, jer je, zajedno sa našim Brankom Vukelićem, pomagao Zorgeu da javi ključne informacije o pravcima daljeg japanskog ratnog angažovanja Moskvi.

Neobično je da je glavni junak filma žena – devojka Jukie, ćerka profesora prava Jagihare, u koju se zaljubljuju dva njegova studenta Noge i Itokava. Noge je aktivan u naprednom studentskom pokretu, a Itokava je konzervativan, pa, posle završetka studija, postaje tužilac.

Posle protesta na univerzitetu, Noge bude uhapšen, provodi neko vreme u zatvoru, a Jukie, koju o svemu obaveštava tužilac Itokava, sve je naklonjenija Nogeu. Posle Nogeovog dugog odsustva, njih dvoje se ponovo sreću, počinju da žive zajedno i venčavaju se.

Noge uskoro počinje sa opasnim aktivnostima ( špijunažom ) o kojima supruga Jukie ne zna detalje, njega ubrzo hapse i on umire u zatvoru pre početka suđenja. Sa muževljevim pepelom, Jukie odlazi u selo gde su živeli Nogeovi roditelji, ali je otac ne prihvata, smatrajući je nekom vrstom provokatora. Jukie pokušava da roditeljima pomogne u teškim poljskim radovima, ubrzo shvata vrednost života u prirodnom seoskom okruženju i odlučuje da se uopšte ne vrati u Tokio, već da ostane sa njima.

Glavne uloge igraju Secuko Hara, Susumu Fuđita, Takaši Šimura i Denđiro Okoći.

Crno-beli Trajanje: 110 minuta