Japanorama

“SAGA O DŽUDOU 2” ( Sanširo Sugata 2” )

Odmah posle snimanja svog drugog filma “Najlepše”, tada mladi japanski režiser Akira Kurosava ( 34 ) 1944.godine, dok je još trajao Drugio svetski rat, počeo je da snima svoj treći film. Film je dobio naziv “Sanširo Sugata 2” ( 續姿三四郎 ) van Japana prikazan kao “Saga o džudou 2”.

Film produžava priču o mladom džudisti Sanširu Sugati, koji nastavlja da se bori sa borcima veštine džiu džicu, iz koga je džudo delimično izveden. Radnja filma se događa u drugoj polovini 19. veka, kada Sanširo ide u lučki grad Jokohamu, da se tamo bori sa američkim bokserom, ali i sa svojim starim rivalom majstorom veštine džiju džicu Higakijem – koji mu je rival i na polju ljubavi jer se obojici sviđa ćerka starog majstora džiju džica Sajo.

Boreći se protiv njih, Sanširo se bori i protiv tradicije i tradicionalne discipline, jer protiv volje svog učitelja džudoa odlazi da se bori van dođoa ( dvorana za vežbanje ). U obe borbe Sanširo pobeđuje.

Kritičarima se nije svideo Kurosavin treći film i kasnije su to potvrdili, rekavši da je “Sanširo Sugata 2” najgori film koji je Kurosava ikada snimio. Film je prikazan u maju 1945. Publika ga je lepo primila, a u inostranstvu se pojavio mnogo kasnije.

Za ovaj film interesantno je i to da je to prvi poznat film u svetu kome jje snimljen nastavak, a da mu je ostao isti naziv, nego je samo dodata brojka dva( naslovu filma je samo dodat termin ZOKU što znači nastavak). Kažu da je prvi takav film u svetu van Japana bio “Francuska veza 2” 1975.godine.

Japanskim kritičarima se nije sviđala upotreba prirode – pejzaža, koju je Kurosava koristio da bi naglasio dramatičnost radnje. Jedan od razloga za to bila činjenica da je tako isto pejzaže koristio američki filmski režiser Džon Ford, čiji filmovi su se u Japanu prikazivali pre 1941. i koji je, očigledno, mnogo uticao na Kurosavu. Otud tvrdnje japanskih filmskih kritičara da su Kurosavini filmovi “amerikazinirani”, što je, uoči japansko-američkog sukoba u ratu, bila najteža moguća optužba jednom japanskom stvaraocu.

RTS 2, Ponedeljak 20. april, 22,25 časova