Japanorama

AMABIE – UTVARA IZ PROŠLOSTI

(Ljubaznošću Saći Šimade – ilustracije ASAHI ŠINBUN)


Sa širenjem virusa korona, u Japanu su počeli da se podsećaju neobične utvare, nazvane JOKAI, o kojoj se mnogo govorilo u periodu Edo (1603 – 1868 ). „Ako zaraza počne da se širi, kopiraj AMABIE i pokazuj ljudima oko sebe“, savet je koji se širi internetom.

Sledeći te savete, Japanci su počeli da sami slikaju AMABIE, prave ih od papira ili drugih materijala i pokazuju ih prijateljima. AMABIE ima dugu kosu, telo prekriveno ljuskama, ptičiji kljun i tri noge. Različite varijante te prikaze preplavile su internet, kao jedan od načina da se suzbije virus Korona.

Kako kaže profesor Juđi Jamada, stručnjak za istoriju religija, legenda o AMABIE javila se sredinom 19. veka, kada je gradski zvaničnik iz oblasti Kumamoto ( tada oblast Higo ) na južnom ostrvu Kjušju, došao do morske obale, da istraži vesti o neobičnim užarenim svetlima i zatekao stvorenje, slično sireni, koje je reklo:“ Ja se zovem AMABIE i živim u moru. Da znaš da će sledećih 6 godina žetve i drugi prinosi biti veoma dobri, ali da će biti i zaraznih bolesti. Da bi ih otklonio, pokazuj svugde moju sliku“. To je rekla i nestala.

U biblioteci Univerziteta u Kjotu čuvaju pločicu od pečene zemlje, sličnu crepu, sa reljefom na kome je prikazan AMABIE.

疫病がはやったら、『アマビエ』を写して人に見せなさい」。新型コロナウイルスの感染が拡大するなか、江戸時代の妖怪にまつわる言い伝えがインターネット上で話題になっている。

ツイッター上でアマビエの絵などが増え始めたのは先月上旬ごろ。「写して人に見せなさい」という言い伝え通りにイラストレーターらが絵を描いたり、アマビエを工作でつくったりする投稿が増え、拡散されていった。「#アマビエチャレンジ」といったハッシュタグも生まれ、感染の終息を願って現在も投稿が増え続けている。

信仰史に詳しい三重大・山田雄司教授によると、言い伝えが登場したのは、江戸後期(19世紀中ごろ)。半人半魚の妖怪「アマビエ」が現れると、6年間は豊作だが、併せて病気がはやるとされた。肥後の国(熊本)の海の中に、夜な夜な光るアマビエが現れ、「私の姿を写して人に見せると病気から逃れることができる」と言って消えた、という。京都大付属図書館には、アマビエが描かれた瓦版の原資料が残っている。こういった妖怪はほかにも、アマビコや神社姫といったものがあるというが、今回は

( tekst iz lista ASAHI ŠINBUN – digitalno izdanje )