Japanorama

DRUGI FILM AKIRE KUROSAVE “NAJLEPŠE”

“Najlepše” ( 一番美しく Ićiban Ucukušiku ) je japanski igrani film snimljen 1944. u režiji Akire Kurosave, drugi film tog čuvenog japanskog režisera. Godinu pre toga 1943. snimio je prvi film ( pre toga u filmskoj kompaniji “Toho” bio je zaposlen kao scenarista i saradnik na scenografijama ) “Sanširo Sugata” – van Japana poznat kao “Saga o džudou”.

Posle kritika da je “Sanširo Sugata” snimljen u suviše upadljivom “američko-britanskom duhu”, Kurosava očigledno nije mogao ništa drugo, nego da napravi film koji bi cenzura i ratni propagandni štabovi primili bez podozrenja.

Po žanru “Najlepše” je propagandni film, snimljen u jednoj zemlji koja je pre toga osvojila skoro celu Aziju i Pacifik, a onda bila meta razarajućih američkih bombardovanja. Film se pojavio godinu dana pre konačnog japanskog poraza i kapitulacije u Drugom svetskom ratu. Glavna svrha filma bila je bila podsticanje japanskih civila u pozadini da pomažu ratne napore.

Radnja filma “Najlepše” je smeštena u fabriku optičkih uređaja u Japanu i prati kako se tamošnje radnice bore da ispune normu, kao grupa, ali i kao požrtvovani pojedinci. Interesantno je da je Kurosava tada od svojih glumica zatražio da tokom snimanja stvarno žive u fabrici, u kojoj je sniman film, a koja je sve vreme snimanja stvarno proizvodila optička sočiva za oružje. Glumice su spavale u jednoj od fabričkih spavaonica, hranile se u menzi, jele tada veoma oskudnu hranu, pa čak je insistirao da se međusobno, čak i van snimanja, zovu imenima iz filma, ne svojim stvarnim imenima. Kurosava je takvu praksu kasnije često koristio prilikom snimanja filmova, a ovo mu je bilo prvi put.

Pošto je tokom snimanja bilo mnogo teškoća i problema, glumice su među sobom odabrale liderku, glumicu koja je bila i glavna kao lider radnica u filmu Joko Jagući. Joko je od koleginica dobila zadatak da nezgodnom i zahtevnom režiseru prenosi njihove primedbe i zahteve, pa se Joko često svađala sa temperametnim Kurosavom.

Ubrzo posle završetka snimanja Akira Kurosava i Joko Tagući venčali su se 21. maja 1945, tri meseca pre kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu. U vreme venčanja Joko je bila u drugom mesecu trudnoće ( posle venčanja nikada više nije igrala ni u jednom filmu ), a 20. decembra 1945. rodio im se sin Hisao. Akira i Joko ostali su u braku sve do njene smrti 1985. ( ukupno 40 godina ). Pored sina, imali su i ćerku Kazuko, rođenu 29. aprila 1954. Hisao je radio kao producent nekoliko očevih filmova, a Kazuko je bila modna kreatorka.

Neverovatno je koliko je Kurosava, koristeći žene u filmu umanjio snagu propagandne oštrice, jer, da su muškarci, koji u Japanu mnogo manje otkrivaju svoje emocije, bili u pitanju, taj film ne bi ni mogao da dobije tako prijatan naziv”Najlepše”. Govori se o dubokim osećanjima žena i ta osećanja su ustvari ono što je lepo u ljudskom biću.

Uloge igraju: Joko Jagući, Takaši Šimura, Takako Irie, Ićiro Sugai…

RTS 2 23.00h 13.04.2020