Japanorama

PRVI FILM AKIRE KUROSAVE “SANŠIRO SUGATA” (SAGA O DŽUDOU)

Radio televizija Srbije će 6. aprila početi emitovanje filmova proslavljenog japanskog režisera Akire Kurosave 黒沢明 njegovim prvim filmom “Sanširo Sugata” (u inostranstvu poznat kao “Saga o Džudou”). Ukupno 16 filmova biće prikazivani svakog ponedeljka.

Radnja filma zasnovana je na životu jednog od prvih majstora džudoa, koji se zvao Širo Saigo, a kome je osnivač džudoa Đigoro Kano dodelio prvi crni pojas (šjodan) u istoriji ove veštine (sporta). Ovim filmom, snimljenim 1943. Kurosava (tada 33 godine) je odmah pokazao svoju umetničku snagu, koristeći svoje kasnije već oprobane metode postizanja dramatičnosti korišćenjem prizora nevremena, promenom brzine kretanja kamere…

Film je snimljen prema romanu pisca Cunea Tomite, sina jednog od proslavljenih džudista Cuneđira Tomite, a sniman je tokom Drugog svetskog rata, pa je morao da prođe kroz ruke strogih cenzora. Na listi izgubljenih ili delimično izgubljenih filmova je i “Sanširo Sugata”, kome su cenzori odsekli čitavih 18 minuta. Film je jedva prošao cenzorski ispit, jer je u vreme dok je Japan ratovao protiv Sjedinjenih Država i njegovih saveznika, ocenjen kao “britansko-američki” po karakteru.

Ipak, veliki majstor filma imao je sreće, film je doživeo veliku popularnost, ocenjen odlično od strane kritike, ali i gledalaca, koji su napunili sale u to ratno vreme. Film je tek 1974. prikazan u Sjedinjenim Državama. Kurosava je snimio i “Sanširo Sugata 2. deo” 1945. godine..

Radnja filma događa se 1883. godine, u vreme u kome je Japan već bio na putu modernizacije posle 250 godina duge izolacije od ostalog sveta, a sukobi klasičnog džiju džica i modernog džudoa su I odraz stanja u japanskom društvu toga doba.

Američki filmski stručnjak Donald Riči tvrdi da je Kurosava imao sreće što je njegov film prihvaćen u ratno doba u Japanu, jer je do tada imao objavljena dva scenarija, od kojih je jedan dobio državnu nagradu, pa cenzori nisu bili suviše strogi prema njemu.

Glavne uloge igraju Susumu Fuđita (Sanširo Sugata), Denđiro Okoći (Šjogoro Jano), Jukiko Todoroki (Sajo Murai), Rjunosuke Cukigata (Gennosuke Higaki) i Takaši Šimura (Hansuke Murai).