Japanorama

HOTELI PONIŠTAVAJU REZERVACIJE – ASTRONOMSKI GUBICI

Dan posle odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta i Vlade Japana da se Olimpijske igre, planirane za juli ove godine u Tokiju, odlože, japanski hotelijeri počeli su da poništavaju rezervacije.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu otvorene 24. jula, da traju do 9. avgusta, a za te dane bilo je rezervisano nešto preko 46 000 soba u hotelima u Tokiju. Najmanje 17 dana trajanja igara, a možda ukupno i dvadesetak dana, te sobe bile bi nastanjene gostima, najviše iz inostranstva, a oni bi za to dnevno prosečno plaćali sume od 300 do 500 evra. Samo za spavanje i doručak.

Ako bi se ovlaš računalo, samo u hotelima u japanskoj prestonici i okolini bilo je rezervisano oko 1 milion noćenja, što je, za japanske hotelijere, gubitak od oko 400 miliona evra.

Tu se, naravno, ne računaju nisko platežni turisti, koji bi odsedali u malim hotelima, hostelima, pansionima, smeštajima tipa “stan na dan”, čiji bi smeštaj bio plaćen još sa nekoliko stotina miliona evra.

Kada se još tome dodaju troškovi ishrane, jer u većini hotela gosti dobijaju samo doručak, zarada koju su japanski ugostitelji izgubili ovim otkazivanjem, približava se sumi od jedne milijarde evra.

Mali i osrednji hoteli su za vreme održavanja Olimpijskih igara podigli cene, a kada su u pitanju japanski elitni hoteli, kao što je hotel “Imperijal”, sa pogledom na Carsku palatu, u samom centru Tokija, te sume dobijaju astronomske dimenzije.