Japanorama

OLIMPIJADA U TOKIJU 2020 – ODLAGANJE ILI NE?

U glavnom gradu Japana Tokiju za 24. juli 2020. godine zakazana je Letnja olimpijada, koja je, zbog virusa Korona, došla u pitanje. Od strane sportista nekoliko zemalja, pa čak i nekih olimpijskih komiteta u zemljama koje strahuju od virusa, počeli su da stižu zahtevi da se olimpijada odloži ili otkaže. Japanska vlada i Organizacioni komitet olimpijskih igara u Tokiju do nedavno su odbijali takvu mogućnost, ali je 23. marta prvi put objavljeno da se u Tokiju o odlaganju razmišlja kao jednoj od mogućnosti.

Japanski Olimpijski komitet osnovan je 1911. godine, a priznat 1912, kada je Japan kao zemlja prvi put učestvovao na jednoj olimpijadi – u Štokholmu. Tada su u Štokholm doputovala samo dvojica sportista. Dobili su samo takozvanu „učesničku medalju“.

Međutim, čuveni osnivač džudoa Đigoro Kano je prvi povezao svoju zemlju sa olimpijskim pokretom, prihvativši poziv da postane član Međunarodnog olimpijskog komiteta 1909, kada je i osnovao Japanski amaterski sportski savez, prvu veliku japansku sportsku organizaciju savremenog tipa.

Uz veliki trud koji je uložio Đigoro Kano, Japan je dobio organizaciju dve olimpijade odjednom (zimske i letnje) 1940, ali , pod pritiskom međunarodnih faktora, ta olimpijada nije održana, zbog rata koji je japanska armija vodila u Kini, zauzevši veliki deo teritorije te zemlje.

Prve olimpijske igre održane u Japanu bile su od 10. do 24. oktobra 1964. u Tokiju (letnja olimpijada), a kasnije je Japan bio domaćin još dve (zimske) olimpijade – u Sapporou od 3. do 13. februara 1972, i od 7. do 22. februara 1998. u Naganou.

Japanski olimpijski komitet je neuspešno kandidovao svoju zemlju za Olimpijske igre do sada pet puta 1960. (kandidat Tokio – letnja, održana u Rimu), 1998. (kandidat Nagoja – letnja, održana u Seulu), 2008. (kandidat Osaka – letnja, održana u Pekingu), 1968. (kandidat Sapporo – zimska, održana u Grenoblu) i 1984. (kandidat Sapporo – zimska, održana u Sarajevu).

Na fotografijama su japanski sportisti u Štokholmu 1912. i „učesnička medalja“ koju su dobili.