Japanorama

RECEPT STAR 1000 GODINA – AKTUELAN ZBOG KORONE

Zbog virusa Korona u Japanu su zatvorene škole i obdaništa, pa je odjednom u mnogoljudnoj zemlji nastao ogroman višak mleka. Mlada reporterka Ajaka Idata setila se recepta omiljenog jela dvorjana u prestonici Kjotu.

U Japanu ima 15,53 miliona dece starosti do 14. godina. Veliki deo njih je u vrtićima, obdaništima, osnovnim školama, gde im se svakodnevno daje po čaša mleka, ili mleko uzimaju u nekom drugom vidu ( jogurta i slično ). Onda možete da zamislite koliko je proizvođača mleka pogođeno zbog vladine odluke da početkom marta, ybog virusa Korona, zatvori sve škole i obdaništa.

U javnosti se odmah krenulo sa akcijom kako da se pomogne proizvođačima mleka, tako što bi se povećala potrošnja mleka među odraslima i jedna od prvih ideja koje su se pojavile u javnosti je drevno jelo SO, koje je pre više od hiljadu godina, u periodima između 6. i 8. veka naše ere konzumiralo na carskom dvoru u Kjotu. Setila ga se mlada reporterka Ajaka Idata, koja je u jednom od japanskih muzeja ranije imala priliku da proba jelo slično slatkastom siru braonkaste boje. Jelo se zove SO.

Jedini sastojak za pripremanje ovog jednostavnog jela je baš mleko! Istoričari su odmah krenuli u istraživanja, jer Japanci vole da spajaju tradiciju i savremenost, a najbrži je bio jedan koji je uputstvo za pravljenje jela SO našao u knjizi „Engišiki“, u kojoj su zapisi o načinu života i običajima iz 10. veka.

Da bi se dobilo 1,8 litra ovog jela, potrebno je 18 litara mleka, piše u tom receptu ( naravno, ako želite manje količine, treba koristiti srazmerno manje mleka ) koje se u velikom kazanu zagreva i neprekidno meša velikom kutlačom. Reporterka Ajaka Idata je, pred kamerom, uz uputstva iz drevne knjige, 2 litra mleka sipala u duboki čelični tiganj – vok, uključila plinski šporet na najjače i počela da meša mleko. Bilo je potrebno oko 5 minuta da mleko počne da vri.

Reporterka je brzo mešala, upavši u paniku, jer je mleko počelo da miriše kao da je blago zagorelo, ali to je ustvari više bio miris kolača koji se peče. Mešala je brzo čitavih 30 minuta, kako mleko ne bi zagorelo, pa je isključila vatru posle 45 minuta i nastavila da meša. Mleko je već počelo da liči na testo, koje je ona mešala i mešala, a onda, kada je cela masa bila kao sastavljena od neke vrste gromuljica, zavila sve u komad debele plastike, udarila ga više puta o površinu stola, da ga ispresuje, a onda stavila u frižider, da se potpuno ohladi.

Posle dva časa, izvadila je masu iz frižidera, isekla je na komade, probala, i bilo je ukusno – slatkasto. Onda je na nekoliko komada dodala po malo soli i soja sosa, u jednoj varijanti dodala i majonez. A posebno je bila zadovoljna kad je jednom komadu jela SO dodala juzukošjo, ljutu pastu od citrusa, koja podseća na vasabi.

Eto, u Japanu mnogi već počinju da isprobavaju recept Ajako Idata, a i vi, koji ovo čitate, ako imate viška vremena u doba virusa Korona, isprobajte svoje sposobnosti na receptu od pre više od 1000 godina.