Japanorama

CVET KOJI SPAJA JAPAN I SRBIJU – ODLIKOVAN NAOHIDE UEJAMA

Među odlikovanima na Sretenje 2020. je i G. Naohide Uejama počasni konzul Republike Srbije u Japanu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je Aojami Orden srpske zastave trećeg stepena za zasluge približavanja dve zemlje i doprinos njihovim dobrim odnosima. Uejama je predsednik kompanije “Kinćo” iz Osake koja je nastala 1885. na uvozu jednog srpskog proizvoda – cveta buhač (Pyrethrum – podvrsta kamilice) koji je uspešno rasterivao komarce i druge insekte i tako pomogao Japanu da se uspešno bori protiv ove napasti.

Cvet buhača u Japan je doneo američki trgovac H.E. Amur (Amoor) 1884, rekavši Naohideovom dedi Eiićirou Uejami da su Srbi još u Srednjem veku rasterivali insekte tako što su spaljivali cvet i stabljike buhača. Uejama je od buhača, koga su Japanci nazvali đoćugiku (hrizantema koja ubija insekte), počeo da pravi štapiće, a kasnije, na primedbu supruge da štapići brzo izgore, zavio ih u spirale.

Tako je nastao KATORI SENKO, japansko efikasno sredstvo protiv komaraca, koje se raširilo svetom. Eićiro Uejama osnovao je kompaniju “Kinćo”, koja je jedna od najvećih preduzeća za proizvodnju insekticida, ali i drugih sredstava za poljoprivredu. Buhač je uvozio iz Kraljevine Jugoslavije, koja je 1930. godine bila najveći izvoznik buhača na svetu. Sada se buhač najviše gaji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike.

Katori senko se smatra neodvojivim delom japanske tradicije i kulture, jer je njegov miris karakterističan za japanske domove preko leta, isto tako kao što se u japanskim kuhinjama uvek oseća miris soja sosa.

Godine 1929. kralj Aleksandar Karađorđević imenovao je Eiićiroa Uejamu za počasnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Osaki. Njega je na položaju predsednika kompanije nasledio njegov sin Kantaro, koji je za očevog života bio imenovan za vice-konzula Kraljevine Jugoslavije. Kraljevina Jugoslavija je 1936. odlikovala Eiićiroa Uejamu za zasluge u ostvarivanju dobrih odnosa.

Kasnije je kompanija “Kinćo” počela da sama gaji buhač u Japanu, jer je ova biljka lagano nestajala iz uglavnom obalskih područja Hercegovine, Dalmacije i planinskih delova Srbije.

Unuk Eićiroa Uejame Naohide Uejama imenovan je 2004. godine za počasnog konzula Republike Srbije u Osaki, što je u njegovoj porodici i kompaniji dočekano sa oduševljenjem, jer je time nastavljena tradicija započeta pre skoro vek i po.

Godine 2005. Naohide Uejama je posetio Srbiju i u okviru prvog poteza dobre volje u selu naivnih slikara Kovačici naručio čak 250 umetničkih slika, koje je 9. novembra 2005, povodom 120 – godišnjice od osnivanja kompanije, poklonio svojim gostima i poslovnim partnerima. Kompanija “Kinćo” je jedna od značajnih japanskih kompanija, koja, između ostalog, poseduje i sopstveni sportski stadion u Osaki i predvodi mnoge humanitarne akcije.

Ako se nađete u Japanu i potrebna vam je konzularna pomoć u regionu Kansai, svratite u Osaku, gde ćete sigurno naići na dobrodošlicu.