Japanorama

RASPLAKANI POBEDNIK

Japanski sumo rvač Tokušorju rasplakao se 26. januara kada je pobedio mnogo bolje rangiranog protivnika i tako osvojio novogodišnji turnir u Tokiju i pehar koji daruje japanski car. Tokušorju ( 33 ) nije u prvoj mladosti, a 11 godina profesionalne karijere proveo je među niže rangiranim borcima, pa je time njegova pobeda još značajnija.

Do sada se borio na 13 turnira ( godišnje se održava ukupno 6 turnira u sumou ) i nijedanput nije bio ni blizu pobede. Visok je 181 cm, težak 188 kilograma. Njegova pobeda se smatra još važnijom jer je prvi put posle 20 godina neko iz nižih rangova pobedio borca mnogo višeg ranga, a , takođe, prvi put u sto godina da jedan sumo rvač iz Nare, stare prestonice Japana, osvoji jedan od godišnjih turnira.

Borac koga je Tokušorju pobedio Takakeišjo, je u rangu ozeki, jedan stepen pre ranga jokozuna ( veliki šampion ), a u trenutku finalne borbe trenutna oba velika šampiona Hakuho i Kakurju nisu se borili na turniru zbog povreda. Obojica velikih šampiona su poreklom iz Mongolije, pa je u Japanu pobeda koju je osvojio Takušorju još značajnija.

U Japanu nije običaj da sportisti, posebno sumo rvači, javno pokazuju emocije, a možda do sada nije ni zabeleženo da se neki pobednik rasplakao. Tek kada je, posle pobede, izašao na ring da primi pehar i ogromnu novčanu nagradu, Tokušorju se smirio i na pitanje kako se oseća odgovorio onako kako to sumo etikecija nalaže „Ništa specijalno“.

Posle nekoliko sekundi je ipak dodao: „Lažem, duboko u sebi srećan sam i mislim da je uredu da i ja jedanput pobedim na turniru. Možda sam plakao malo više, ali to mi je u tom trenutku pomoglo da se oslobodim pritiska koji sam osećao. Osećam se kao da sve ovo sanjam, čini mi se kao da hodam po oblacima“.

Pogledajte ceo meč: