Japanorama

VENČAJTE SE 2. FEBRUARA

Godina 2020. nosi u sebi mnogo simbolike, posebno za stanovnike Azije. Najviše se o tome piše u Japanu i Kini.

U NR Kini, na primer, uprkos brigama o kobnom virusu iz Vuhana, početkom godine internet se bukvalno „usijao“ od zahteva za rezervacije u kancelarijama matičara, od kojih se tražio termin za venčanje baš 2. februara. Matičari su se našli u čudu, jer je 2. februar 2020. nedelja, dan kada u toj zemlji matičari ne rade, ali, pod pritiskom zahteva, a zbog lepe simbolike koju više poređanih dvadesetica nosi sa sobom, vlasti su odobrile matičarima da rade u nedelju, s tim što će im biti dodeljen drugi dan odmora.

Više dvadesetica 2020-02-02, kada se pročita na određen način na kineskom, znači „volim te“, što je hiljadama parova bio signal da zakažu venčanje baš na taj dan. Pored toga, pošto je Kineska nova godina ove godine počela 25. januara, 2. februar je 9-ti dan lunarne godine, a reč devet, kad se izgovori na kineskom, znači i „dugotrajan“, tako da je to bio još jedan razlog, da se venčanje zakazuje baš na taj dan. Polovinom januara, broj zakazanih venčanja samo u Šangaju, već je bio veći nego dupli u odnosu na druge „pretrpane“ dane.

Slično je u NR Kini , kažu, bilo 10. oktobra 2010, kada su poređane tri desetke ukazivale na “savršenstvo”.

Srećne brojke za Olimpijadu

Kinezi, Japanci, ali i drugi narodi Azije, često vode računa o “dobrim brojkama”, kada su u pitanju značajni događaji u njihovom životu. Olimpijada u Pekingu, naprimer, bila je 2008, ali su domaćini zahtevali od Međunarodnog olimpijskog komiteta da dan otvaranja bude 8. avgusta te godine, kako bi se u datumu složile tri osmice 08. 08 2008, jer osmica se u Aziji smatra posebno srećnim brojem – označava “beskonačno napredovanje”.

Da li slučajno, ali, kada se saberu cifre datuma otvaranja Olimpijade u Tokiju ove godine, takođe se dobija broj osam! Olimpijada u japanskoj prestonici, od koje Japanci mnogo očekuju, pa i uspon u privredi, biće otvorena 24. 07. 2020. Krajnji zbir cifara tog datuma je OSAM!!!