Japanorama

NOVO „ČUDO“ U JAPANSKOJ KUHINJI – DUPLI ELEKTRIČNI LONAC

Ko je ikad boravio u Japanu, ili negde van te zemlje bio u poseti japanskoj porodici i bio zadržan na ručku-večeri, često se divio nekoj vrsti ekspres lonca, specijalizovanog za kuvanje pirinča. Taj RICE COOKER, kako ga na engleskom zovu, je vrsta ekspres lonca u koji ubacite ( prethodno opran ) pirinač, sipate vodu i samo pritisnete dugme. Zavisno od količine pirinča koji ste stavili u lonac, za period od dvadesetak minuta ili najviše tri četvrti sata, dobijate savršeno skuvan pirinač – skuvan na japanski način, sa nabubrelim zrnima, dovoljno vlažan i neverovatno ukusan.

Sada se pojavio novi proizvod – isto to, ali bukvalno duplirano. Novi proizvod koji će sigurno osvojiti Japan, uslovno zovu „lonci blizanci“, sastoji se od dva potpuno ista lonca, postavljenih jedan uz drugi, u kojima možete da pripremate kuvani pirinač u jednom, a neko jelo japanske ili kineske kuhinje u drugom.

U prvim predstavljanjima javnosti, ovaj „lonac blizanac“ reklamira se kao način da se napravi popularni japanski specijalitet „kare raisu“ ( gulaš sa ukusom karija preliven preko kuvanog pirinča ) odjednom, što će sigurno oduševiti i domaćice i čanove njihovih porodica, ali i profesionalne kuvare.

Stvar je u tome da se do sada u kuhinjama odvojeno kuvao pirinač u specijalizovanom ekspres loncu, a u drugom loncu ili šerpi na šporetu pripremao gulaš sa ukusom karija, koji u sebi sadrži ne samo meso, već i mnogo drugih sastojaka, naravno i povrća.

Kare raisu je omiljeno jelo japanskih osnovaca, kada večeraju kod kuće, studenata u fakultetskim menzama i ekspres restoranima, a tražen je i u restoranima za zaposlene u preduzećima, ali i u restoranima širom Japana. Od dobre i obilne porcije „kare raisu“ se tako dobro najedete, tako da vam ne treba drugi obilan obrok toga dana.

Sada domaćica ili kuvar mogu da počnu da pripremaju i pirinač i kare raisu tako da oba budu gotova u isto vreme, tako da se gulaš ne preliva preko već ohlađenog pirinča, ili obratno – gulaš bude hladan, a pirinač topao.

Pošto „lonac blizanac“ ima dve dodatne posude, u kojima je mogućno pripremati salate, ili na pari kuvati ( pariti ) povrće, razne vrste knedli i valjušaka, ovaj aparat, savršeno programiran, može da zameni čitavu kuhinju jednog restorana.