Japanorama

GRAD BUDUĆNOSTI ISPOD PLANINE FUĐI

Kompanija “Tojota” objavila je da će ispod planine Fuđi izgraditi “Grad budućnosti”, koji će postati živa laboratorija za sve projekte koji unapređuju kvalitet života. U gradu će biti korišćena vozila bez vozača, na hidrogenski pogon, u njemu će mnoge poslove raditi roboti, a biće u upotrebi veštačka inteligencija.

U gradu, koji će biti izgrađen na mestu jedne “Tojotine” fabrike, koja se zatvara, biće stalno nastanjenih građana, ali i istraživača, koji će boraviti u gradu dok ne završe svoje projekte.

Naziv grada će ( u prevodu ) biti “Grad tkača”, kao uspomena na to da je osnivač “Tojote” Kiićiro Tojoda biznis počeo tako što je konstruisao mehanički razboj ( u pokušaju da pomogne siromašnoj majci, koja je svake noći tkala na primitivnom razboju ). Tojoda je tek kasnije počeo sa proizvodnjom vozila.

Grad je predstavljen U Las Vegasu, na svojevrsnom sajmu inovacija u tehnologiji.

“Tojotin” grad, koji će u početku imati 2 000 stanovnika, je projektovao danski arhitekta Bjarke Ingels koji je projektovao jednu od kula Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i sedište kompanije “Gugl” u Silikonskoj dolini.