Japanorama

U JAPAN NA SKIJANJE

„I dok se prvi sneg očekuje u Srbiji, da li ste znali da se u Japanu do mnogih fantastičnih skijališta može doći vozom. Nema potrebe da iznajmljujete automobile, već samo uskočite u kupe voza, i uživate u zimskoj idili dok se vozite ka planinama. Neke popularne lokacije su Juzava, na 80 minuta od stanice u Tokiju, Nozava Onsen, na oko 100 minuta, Inavashiro, na oko 130 minuta i Hakuba, na oko 100 minuta vožnje vozom”.

Ovo je tekst koji je Ambasada Japana objavila na FB u seriji priloga VISIT JAPAN, a taj tekst podsetio me je na mnoge zime u toj zemlji, u kojoj su, stvarno, skijališta veoma dostupna i blizu. U Tokiju retko pada sneg, a, i kada ga ima, veoma se brzo otopi, ili pretvori u “bljuzgavicu”, ali, ako poželite da se skijate preko vikenda, ili još bolje usred nedelje ( kada su manje gužve ), ništa nije lakše nego otići na skijanje na neku od japanskih planina.

Glavno japansko ostrvo Honšu je, naime, dugo i relativno usko, opkoljeno sa jedne strane Japanskim morem, a sa druge strane Pacifikom, a po samoj sredini su lanci planina. Najveći su Japanski Alpi, ali ima i drugih planina, na kojima je mnogo veoma dobro opremljenih skijališta, sa prelepim i skupim hotelima, ali, ako nemate mnogo novca, tu su uvek načini da se smesti jevtino, iznajmi oprema I uživa u snegu. Pored toga, na japanskim planinama ima mnogo toplih mineralnih izvora, pa možete, pored skijanja, da uživate i u kupanju u toploj void, dok se sve beli oko vas.

Ono što je interesantno je da bukvalno vozom možete da krenete sa najbliže metro stanice vašem stanu i da stignete do samog zimovališta, ili tik ispod njega. Kada kupite voznu kartu, ona često glasi do vrha planine, tojest skijališta, ali najčešće voz stane nešto ranije. Ali, zato, odatle vas vrlo brzo i ugodno preveze ili žičara ili mreža lokalnih mini buseva. Stvarno, da je Japan bliže, ništa lepše od skijanja na japanskim planinama!

Dragan Milenković