Japanorama

NE SIPAJ SEBI PIĆE – SRČI KOLIKO ŽELIŠ

Kada ste zajedno sa nekim u Japanu i pijete u restoranu ili baru, nemojte nikada sipati sami sebi piće, ako to piće pije još neko ko je sa vama u društvu ( pivo, vino, vodu ). Običaj je da sačekate da vam sagovornik ponudi da vam sipa, tako što će podići flašu ili posudu sa pićem, vi uzmete čašu u ruku i onda mu dozvolite da vam sipa. Posle toga, sve treba da ponovite, ali tako da i vi sipate njemu.

Takođe, kada jedete nešto tečno – supu sa rezancima ili slično, ne ustručavajte se da srčete To je ne samo prihvatljivo u Japanu, već je, na neki način, oglašavanje da vam se hrana koju konzumirate sviđa.

Opet, kada jedete kuvani pirinač, sa dodacima ili bez njih, nemojte nikada umakati pirinač u malu posudu sa soja sosom i pokušavati da ga tako jedete. Pirinač može da ispadne sa štapića i ostane u posudi, pa tako neko ko je sa vama, neće moći da iskoristi soja sos – biće mu neprijatno. Najbolje je da posudu sa soja sosom uzmete rukom, prelijete preko pirinča, ili neke vaše druge posude, pa ga onda konzumirate.