Japanorama

PRVA RADNJA ZA NINTENDO

U jednom od centralnih delova Tokija, kvartu Šibuja, u šoping kompleksu ŠIBUJA PARKO, otvorena je prva u svetu specijalizovana prodavnica za NINTENDO. Ova kompanija, specijalizovana za elektronske i kompjuterske igrice, čije sedište je u Kjotu, ali koja ima kompanije širom sveta, prvi put je otvorila ovakvu specijalizovanu prodavnicu, koja je već izazvala ogromno interesovanje građana Tokija.

Neke od ponuđenih igrica, filmova i aparata neće biti u prodaji nigde osim u ovoj prodavnici, saopšteno je prilikom otvaranja. Kompanija NINTENDO je osnovana 23. septembra 1889. godine u Kjotu. Osnovao ju je Fusađiro Jamaući, a tada su proizvođene isključivo tradicionalne japanske karte za igru HANAFUDA.

Kompanija je pokušavala da se ogleda u različitim poslovima, uključujući taksiranje i ljubavne hotele, ali je doživela procvat tek 70-tih godina sa NINTENDO igricama, animiranim filmovima i sličnim proizvodima koji su osvojili svet. Smatra se da kompanija NINTENDO, sa branšama u SAD i Zapadnoj Evropi, ima godišnji promet od preko 37 milijadi dolara ( podaci iz 2018 ).