Japanorama

PISMENI ZADATAK NAPISAN NEVIDLJIVIM MASTILOM

Studentkinja prve godine Univerziteta Mie u gradu Cu津市 u centralnom Japanu Emi Haga ( 19 ) dobila je najvišu ocenu, iako je profesorki predala prazan papir.

Studenti su dobili zadatak da napišu izveštaj o poseti Muzeju Ninđa u mestu Ugarju, a ona je, čuvši profesorku da će “posebno ceniti inventivnost I maštovitost”, odlučila da zadatak napiše na način kako su pisma pisale ninđe, srednjevekovni ratnici, koje upoređuju sa savremenim komandosima.

Od zrna soje je satima pravila nevidljivo mastilo, a onda zadatak napisala, a da je papir posle pisanja ostao potpuno beo. To je tehnika aburidaši, koja je ninđama omogućavala da dostave tajne informacije.

„To je nešto što sam naučila iz knjiga kada sam bila mala“, rekla je Haga novinarima. „Samo sam se nadala da niko neće doći na istu ideju.“

Haga je bila zainteresovana za ninđe – komandose, agente i atentatore u srednjovekovnom Japanu – od kada je kao mala gledala crtaće o njima na televiziji.

„Kada je profesorka rekla da će najvišu ocenu dati za kreativnost, bila sam odlučna da moj zadatak bude takav, da se izdvoji od ostalih“, rekla je.

„Razmišljala sam i došla na ideju da iskoristim aburidaši.“

Haga je zatopila soju preko noći. a zatim ju je drobila pre nego što ju je procedila.

Zatim je ekstrakt soje pomešala s vodom – provevši dva sata da dobije dobar koncentrat – pre nego što je zadatak napisala finom četkom na japanskom ručno pravljenom papiru vaši.

Kada su se ispisani ideogrami osušili, postali su nevidljivi. Ali, kako bi osigurala da profesorka ne baci zadatak u kantu za đubre, ostavila je belešku normalnim mastilom na kojoj je pisalo „zagrejte papir“.

Profesorka Juđi Jamada rekla je da je bila „iznenađena“ kada je videla zadatak.

„Iskreno, malo sam sumnjala da će se reči jasno pojaviti. Ali kada sam papir zagrejala nad peći na gas u mojoj kući, reči su se pojavile vrlo jasno i pomislila sam: Dobro urađeno!“

„Nisam oklevala da pogledam izveštaj u potpunosti – iako ga nisam pročitala do samog kraja, jer sam mislila da bi trebalo da ostavim deo papira nezagrejan, u slučaju da mediji to nekako pronađu i slikaju.“

Za sam zadatak Haga kaže da ima više stila nego suštine.

„Bila sam sigurna da će profesorka barem prepoznati moj trud da napravim kreativan zadatak“, rekla je.

„Nisam se stvarno brinula da ću dobiti lošu ocenu – iako sam sadržaj nije bio ništa posebno.“

( Izvor NOVOSTI )