Japanorama

NIJE BAŠ SVE TAKO – STEREOTIPI O JAPANU

Ako do sada niste bili u Japanu, skloni ste da verujete nekim ustaljenim stereotipima o toj dalekoj zemlji. Stvarnost je , ipak, drugačija, kaže se u jednom tekstu objavljenom na popularnom japanskom sajtu.

1. Japan je skupa zemlja

Japan je bio veoma skupa zemlja 80. i 90. godina 20. veka, ali, posle uspona mnogih svetskih ekonomija, Tokio nije ništa skuplji od Šangaja, ili nekog drugog velikog svetskog grada. Iako je transport u Japanu prilično skup, naprimer, za turiste ima mnogo olakšica, kao što je rail pass, karta koja važi za sve linije državne železnice, čak i za najbrže superkesprese šinkansene, pa cela zemlja može da se obiđe za prilično prihvatljivu sumu. Takođe, pored skupih hotela, postoje jevtini načini za prenoćište, uključujući u poslednje vreme iznajmljivanje stanova preko sistema AIR BNB.

2. Gurači u vozove na peronima

U jutarnjim i večernjim špicevima u metrou i nadzemnoj železnici događa se da bude velikih gužvi, pa službenici na peronu poguraju nekog putnika, kako se vrata ne bi zaglavila, ali to nije uvek slučaj i ne preko celog dana. U normalno vreme vozovi ponekad budu poluprazni, a na nekim linijama daleko od prestonice vozovi ponekad kilometrima prevoze samo nekoliko putnika.

3. Gradovi su pretrpani i u njima vlada haos

Neki delovi najvećih japanskih gradova stvarno ponekad deluju kao pretrpani, ali to nije svugde slučaj, jer je Tokio grad parkova, pun drveća i tamo gde ih niko ne očekuje, ima mnogo mesta za šetnju, rekreaciju, bukvalno mir. Usred megalopolisa često možete da naiđete na hram star vekovima, sa baštama i stazama kroz šumu, kao da ste negde daleko od sveta.

4. Svi gledaju crtaće

Japanci su stvarno svetski lideri u proizvodnji crtanih filmova i stripova, ali, iako ima bukvalno delova Tokija ( kao “Grad elektronike Akihabara” ) u kojima vrvi od prizora iz crtanih filmova, često ćete naići na ljude koji nikada ne gledaju crtaće, na galerije sa umetničkim delima vrhunske vrednosti, koncertne dvorane u kojima možete da slušate samo vrhunsko izvođenje svetskih, ali i japanskih, kompozitora itd.

5. Japanci jedu pirinač uz svaki obrok

Japanci su nekada stvarno jeli mnogo kuvanog pirinča, bukvalno uz svaki obrok, pa je neki prosek u prošlom veku bio 450 grama kuvanog pirinča dnevno po stanovniku. Sada je ta brojka pala na 119 grama, što je otprilike dva i po zamotuljka kuvanog pirinča ( onigiri ) celog dana. Na listi zemalja čiji stanovnici konzumiraju pirinač od nedavno Japan zauzima 50. mesto u svetu. Na listi vodi Bangaladeš, čiji stanovnici jedu 473 grama kuvanog pirinča dnevno.