Japanorama

IZVINJENJE ZBOG TESTOVA

Japanski premijer Šinzo Abe izvinio se zbog odlaganja primene novih testova za engleski jezik, kao dela prijemnog ispita na univerzitete. Testovi, planirani kako bi se poboljšalo znanje engleskog jezika kod studenata u Japanu, iznenada su stopirani i njihova primena odložena je do daljnjeg, što je izazvalo paniku kod budućih studenata, koji treba da imaju dovoljno vremena da se pripreme za nove testove. Testovi treba da se primene prilikom prijemnih ispita na privatnim univerzitetima u Japanu.

Japan se nalazi pred ozbiljnim izazovima, kada je u pitanju izučavanje jezika, jer se uoči otvaranja zemlje za više stranih radnika, ali i sve većeg broja poseta turista Japanu koji se očekuju uoči i tokom Tokijske olimpijade, pokazalo mnogo manjkavosti u obrazovanju, kada su jezici u pitanju.

Veliki problem predstavlja istovremeno nedostatak nastavnika japanskog jezika za strance, ali i loš system izučavanja jengleskog jezika u školama i univerzitetima u Japanu.

Na udaru medija našao se i bivši minister obrazovanja Hakubun Šimomura, koga nezvanično optužuju da je umešan u nedozvoljene radnje sa privatnom kompanijom koja treba da obezbedi testove iz engleskog jezika za prijemne ispite na univerzitetima. Šimomura, visoki funkcioner vladajuće Liberalodemokratske partije, odbio je svaku vezu sa privatnim kompanijama, ali je ukazao na velike nedostatke u sistemu obrazovanja, u kome učenici srednjih škola i studenti univerziteta ni posle šest godina izučavanja engleskog jezika ne mogu da ga upotrebe ni u najobičnijoj konverzaciji.

U Japanu su zapanjeni lošim znanjem engleskog jezika, koje pokazuju studenti univerziteta, jer je bolje znanje stranih jezika neophodno za dalje jačanje turizma, ali i brže uključivanje novih radnika iz inostranstva u japansku privredu, što je, inače, politika vlade od koje se očekuje mnogo u Japanu.