Japanorama

MARKE POSVEĆENE SRBIJI

U japanskom gradu Fuđimi od avgusta su u prodaji kompleti poštanskih maraka posvećeni Srbiji. Marke je izdao grad Fuđimi (富士見市 ) u saradnji sa Poštom Japana, kako bi se obeležila odluka da ovaj grad bude domaćin srpskim sportistima koji će učestvovati na Olimpijadi u Tokiju 2020.

Fuđimi je bratski grad sa Šapcem ( povelja o bratimljenju potpisana je 1982. godine – član delegacije tom prilikom bio je autor sajta japanorama Dragan Milenković ), pa je to grad koji razvija veoma dobre odnose sa Srbijom.

Mnogo je delegacija i turističkih grupa koje dolaze kod nas ( uvek svrate i u Šabac ) a činjenica da je Šabac bratski grad sa jednim japanskim gradom bila je odlučujuća kada se pripremalo otvaranje fabrike automobildskih delova „Jazaki“ u Srbiji. Ona se gradi u Šapcu.

Fuđimi je, sa 108 212 stanovnika, jedan od najmanjih japanskih gradova, koji je do 1964. imao status sela. To je poljoprivredno područje iz koga 30% stanovnika svakodnevno odlazi u Tokio na posao i vraća se uveče. Kao grad blizu prestonice veoma je zgodan za boravak naših sportista.