Japanorama

ŠESTI JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA

Izložbom „Zapisi pred san“ u Jugoslovenskoj kinoteci krajem oktobra otvoren je šesti Japansko-srpski festival filma. Ovogodišnji program naslovljen „Stvaraoci i dela“ osmišljen je uz bogat prateći program, a festival se održava u Beogradu, Novom Sadu i Tokiju. Posetioci će tokom festivala imati priliku da vide kratkometražna ostvarenja mladih autora, kao i iskusnih i talentovanih reditelja obe zemlje, uz više pratećih programa, edukativnog i zabavnog sadržaja.

„Selekcija je raznovrsna. To su filmovi iz Venecije, Sandensa i drugih važnih festivala. Ima i nekih premijera, tako da sam zaista uzbuđen. Ovo je nekako godina Japana. Nastavljamo tradiciju JSFF-a, tako da drago mi je što ta prokrvljenost veza između Srbije i Japana je sve dublja i dublja“, napominje selektor Festivala, Marko Grba Singh.

„Uz filmove imamo i bogat prateći program, to je i izložba naše mlade umetnice Te-Ka-Ve, imamo tribine na temu japanske i srpske kulture. Tribine na temu Čovek i mašina, Autor i delo. Takođe, možete da vidite i Orkl medija panel“, ističe direktorka JSFF-a, Jovana Stević.

O bliskosti i različitosti senzibiliteta, a pre svega o kvalitetu dela studenata filmske umetnosti sa dva kraja sveta odlučivaće tročlani žiri: Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog programa RTS-a, Milan Todorović, producent i reditelj i renomirana japanska glumica Hako Ošima. U konkurenciji su 23 filma širokog stilskog i tematskog pristupa.

„Primetila sam da, kada se radi o pristupu temama, da je mladalačka ljubav prisutna sa obe strane. Japanska dela bave se prisnošću, dok se u srpskim ova tema stavlja u istorijski kontekst. Uvek je u pozadini neki događaj ili čak drugi vek“, kaže članica žirija Hako Ošima.

Festival se 2. i 3. novembra seli u Novi Sad, a istovremeno će biti održan i u Tokiju.

( Izvor RTS )