Japanorama

PUTUJMO U JAPAN

Japan je veoma daleko, ali, sa sve boljim avionskim prevozom i jevtinijim kartama, ni ta zemlja nije nedostižna. Ako sve dobro isplanirate, dobro se pripremite, uskoro, jednog dana i vi možete da stignete u Japan.

Sleteli ste na tokijski međunarodni aerodrom Narita, i, kada ste preuzeli prtljag i prošli kroz carinu, tek onda shvatate da, ako vas niko nije dočekao, ne znate gde da krenete. Prvo iznenađenje je da međunarodni aerodrom prestonice Tokija i nije na teritoriji grada, nego preko 60 kilometara udaljen od njegovog centralnog područja i smešten je čak u drugoj oblasti, koja se zove Ćiba. Kad krećete prema Tokiju uvek treba da znate u koji deo tačno idete i saznate za najpogodniji način da tamo stignete. Ako negde pogrešite, izgubićete mnogo vremena, pa i novca.

Jer, kada se kaže centar grada i tu se stavlja jedan veliki znak pitanja, jer Tokio nema jedan centralni trg, jedan deo grada u kome može da se kaže: »Sad smo u samom centru». U većini prestonica sveta postoji mesto za koje čak i oni koji nisu nikad bili u njemu znaju – kao deo oko Ajfelove kule u Parizu, Trafalgar skver u Londonu, ili Crveni trg u Moskvi. Nekada je centrom Tokija smatran Nihonbaši ili «Japanski most», odakle su se merile sve razdaljine od prestonice, ali moderan razvoj grada učinio je da u Tokiju ima najmanje desetak područja koji slobodno mogu da se nazovu centralnim.

Jedno od pitanja koje je veoma često je i KADA PUTOVATI.

U Japan je najbolje otići u proleće ili u jesen. U proleće, kada cvetaju trešnje, temperature su umerene, kao i u jesen, kada, umesto trešanja, japanske parkove i planine ukrase mora jarko crvenog javorovog lišća.

U junu počinje kišna sezona, leta mogu da budu vrela uz veliku vlažnost u vazduhu, a tu je i opasnost od tajfuna. Treba, takođe izbegavati odlaske oko Nove godine, kraja aprila i početka maja ( Zlatna nedelja ) i kraj avgusta, kada su praznici O-bon.

Tada ( i u vreme drugih državnih praznika ), mnogo Japanaca putuje po zemlji i u inostranstvo, pa su gužve svugde velike, a Nova godina, kada se Japanci ( ako nigde ne otputuju ) zatvore u kuće ili prave porodične posete, može da bude prilično tužno iskustvo – jer gradovi bukvalno opuste, a muzeji, izložbe, atrakcije, skoro sve se zatvori na nekoliko dana.

Da odete u Japan baš iduće godine postoji jedan veoma jak razlog OLIMPIJADA 2020, koja se održava u Tokiju.

Dok ovo pišemo, Japan se uveliko priprema za 32. Olimpijske igre, koje se održavaju od 24. jula do 9. avgusta 2020. u prestonici Tokiju, pod motom OTKRIJMO SUTRAŠNJICU ( . あしたをつかもう – AŠITA O CUKAMOO ).

Japan je do sada bio domaćin tri olimpijade: Letnje 1964. Tokio, Zimske 1972. Sapporo, Zimske 1998. Nagano. Kao što je olimpijada 1964. bukvalno preporodila ovu zemlju, očekuje se da će se i ovog puta, do Letnje olimpijade 2020. Japan još više modernizovati, promeniti i još više otvoriti prema svetu.

Da biste sebi olakšali put u Japan, a krajem oktobra posetćujete Sajam knjiga, obavezno svratite na štand Srpsko-japanskog društva “Beograd-Tokio” i Izdavačke kuće Kokoro, u hali 1, u prstenu, desno od ulaza ( odmah iza štanda lista NOVOSTI ). Na tom štandu naći ćete knjigu “Idemo u Japan”, autora Dragana Milenkovića, prvi vodič za Japan objavljen u Srbiji. Na veoma jednostavan način u knjizi su data uputstva šta i gde videti, kako se ponašati, šta jesti, piti, kako komunicirati i, uopšte, šta učiniti da bi se baš lepo proveli u Japanu.

Na štandu će biti izložena i nova knjiga istog autora, pod naslovom „ULIČNA HRANA U JAPANU“. Sa ove dve male, ali vredne knjižice bićete sigurni u dalekoj zemlji, koja svakoga iznenadi, ali svakoga i oduševi.