Japanorama

PRIČA O PUTOVANJU – Roman ISKORAK ANĐELA

(pisac Rjuići Jonejama)


Mlada devojka Noriko Iši zaljubljuje se u Australijanca Džordža, kome je služila kao vodič prilikom poslovnih razgovora u Tokiju. Kad Džordž ode u Australiju, ona počinje da mu piše pisma, koja mu nikad ne pošalje. Ceo roman je ustvari njen intimni dnevnik. Da bi uspela da stigne do Australije, Noriko prihvata bračnu ponudu jednog slučajnog ljubavnika, odlazi sa njim na medeni mesec u Sidnej, a onda beži iz hotela da poseti Džordža i utvrdi da je on srećno oženjen čovek. Tokom proslave u Džordžovoj kući, Noriko sazreva i odlučuje da se razvede i vrati u Tokio, da nastavi svoj život. Situaciju, međutim, komplikuje prijava njenog muža da je Noriko nestala, pa je kraj veoma uzbudljiv. “Iskorak anđela” je roman o jednoj nesvakodnevnoj ljubavi u Japanu. Svojevrsni “Praznik u Rimu “ Dalekog istoka.

Radnja romana je, inače, zasnovana na istinitom događaju iz decembra 1992. godine, kada je uoči Nove godine mlada Japanka, na medenom mesecu u Australiji, iznenada nestala iz hotela u Sidneju i o njoj se ništa nije znalo nekoliko dana. U potragu za Japankom uključila se i japanska policija, a mladoženja je tvrdio da mu je mlada oteta, jer, kako je govorio, nije znala engleski jezik uopšte, niti je poznavala bilo koga u toj zemlji. Iznenada, policija je mladu Japanku našla u motelu u Sidneju, gde je otišla da čeka ljubavnika koji je trebalo da stigne iz Japana.

Ovaj neromantični završetak inspirisao je američkog scenaristu da napiše scenario za film “Zapaljeno nebo” ( Heaven s burning ) ( američko – japanska koprodukcija ) u kome nevesta iz Japana beži od muža, ali se slučajno uplete u jednu pljačku, koju u Sidneju izvodi međunarodna banda. Glavnu ulogu, Amerikanca, koji se zaljubljuje u Japanku, igrao je Rasel Krou.